Clubová Zabíjačka 2014
Polovina sychravého října je pro členy Transporterclubu tradičně spojena s domácí zabíjačkou. Letos se na nás usmálo i počasí a místo sychravého podzimu nás Camp Velkopařezitý v obci Řásná nedaleko Telče uvítal příjemným babím létem. Kromě prasete opět nikdo o život nepřišel...
Zabíjačka se letos konala už počtvrté a opět na stejném místě a jako v letech minulých, jsme pro ni v našem kalendáři vyhradili termín v polovině října. Tentokrát to vyšlo na 10.-12. října a bylo to asi poprvé, kdy se na nás po většinu víkendu usmívalo slunce. Však těch „uplakaných“ zabíjaček už bylo dost!
Při nádherném pátečním odpoledni a podvečeru se do kempu začala pomalu sjíždět první Téčka. V klidu, s úsměvem, v předzvěsti příjemného víkendu. Rukou společnou a nerozlučnou jsme polehoučku připravili vše potřebné na sobotní velkou akci. Zanedlouho už stál stan s lavicemi a stoly, připraveny byly kotle a nádobí, nachystána hranice na večerní táborák, naraženy první soudky s pivem a kofolou. První dobrovolníci se postarali o přípravu surovin a v záplavě slz do úmoru loupali a krájeli cibuli, rohlíky a prováděli další nezbytné přípravy. V kleci se pod ochranou hustých větví zatím se svým osudem smiřoval přibližně 170 kg vážící pašík...
Celý pátek vládla uvolněná atmosféra. Popili jsme dobrého piva, na ohni upekli špekáčky a klobásy. Dobře jsme se najedli a dobře jsme si popovídali. K brzkému sobotnímu vstávání byl „odsouzen“ snad jen topič, který svoji roli však splnil na jedničku a po příjezdu se mohl řezník s klidným svědomím pustit do svého řemesla.
Pašík se sice vzpouzel, seč mu síly stačily a jeho váha umožňovala, ale nakonec se po krátkém boji ocitl na „šibenici“. Pan řezník se svou pomocnicí a mnoha ochotnýma rukama našich klubáků pracoval až do večera, ale výsledek stál za to – jitrnice, jelita, tlačenka, žebírka, maso, prdelačka... Každý, kdo s námi zůstal až do konce, odvezl si výslužku domů.
Protože je zabíjačka akce, která se už ze své podstaty točí kolem masa – klobásky k večeři, krkovice z grillu k obědu, zabíjačkový guláš ke svačině – zpestřili jsme si tentokrát sobotní program soutěží o nejlepší buchtičku. Drahé polovičky našich klubáků prolistovaly doma oblíbené recepty a přivezly s sebou vzorky na ochutnání. Sestavili jsme odbornou porotu a ze všech krásných jedenácti (!) vynikajících vzorků vybrali vítěze. O to, co zůstalo po důsledné práci naší poroty, se pak podělili všichni zúčastnění. Za tuto sladkou a velmi příjemnou chvíli patří našim clubovým kuchařkám, pekařkám a cukrářkám velký dík!
Přes mírné sobotní pošmourno jsme se další den ráno probudili opět do nádherného podzimního dne. Pustili jsme se do úklidu a brzy nebylo ani stopy po tom, že se v kempu uskutečnila pravá „domácí“ zabíjačka. Velké poděkování patří Vám všem, kdo jste letos přijeli. Bylo to takřka 40 Téček a snad každý přiložil ruku k dílu. Tu na pomoc panu řezníkovi, tu u grillu, tu u topení, tu u příprav surovin, tu v kuchyni, tu při úklidu. Někdo pomohl více, jiný méně, ale ceníme si obojího. Zabíjačka je akce, kterou bez takového přístupu nelze pořádat. Velmi se těšíme, že se sejdeme za rok a na stejném místě znovu!
Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout zde.
Váš Transporterclub