Reportáž: Klubová zabíjačka 2011
Neměli jste možnost zůčastnit se zabijačky, kterou pro své členy připravil Transporterclub? Nezoufejte, připravil jsem pro Vás podrobnou reportáž z celé této akce.
Zabíjačka začínala v sobotu v časných raných hodinách. Ze všeho nejdřív se musela přichysta spousta teplé vody do kotlů, aby se mohla ihned použít při odštětění prasete. Jakmile přijel řezník, tak jsme začali s odštětěním prasete. Na očištění prasete se používají tzv. zvonky. Celé prase se postupně polévalo teplou vodou a následně zvonky čistilo od štětin.
V tuto dobu už postupně přicházeli všichni klubáci, kteří spali v autech. Vetšina všech zůčastněných do kempu dojela už v pátek večer, aby si mohla zabíjačku užít od ranních hodin.
Po odstranění všech šupin,bylo potřeba dostat prase na šráky, taková jednoduchá dřevěná konstrukce na zavěšení, kde se postupně začalo začalo zpracovávat. Napřed bylo potřeba vydělat všechny vnitřnosti, aby se mohlo zpracovávat maso. Mezitím se podávala snídaně. Čerstvý chléb z Telče, který si všichni nemohli vynachválit a mozeček s vajíčkem.
Jako další krok v přípravě se oddělila kůže se sádlem a nechala se odležet. Poté už se začali rozpracovávat jednotlivé části do různých pokrmů. Maso na guláš, do ovaru, na jitrnice atd. Mírně po poledni jsme vychutnali další chod a tím bylo sele na grilu společně s čerstvě pečenými koláči. Za sebe mohu říct, že bylo naprosto vynikající. Samozřejmně v průběhu celého dne bylo k dostání pivo, kofola i svařák.
Odpoledne se začalo mlít maso a chystat všechny ostatní věci na přípravu jitrnic a jelit. Naštěstí měl řezník svůj vlastní elektrický mlínek, takže nebylo potřeba vše mlít ručně. Jakmile bylo vše potřebné připraveno, tak se začalo plnit do střívek. Ve stejné době se už na plácku před budovou dělal zabíjačkový guláš. Hned po guláši se už spousta lidí ptala, jaká bude další pochoutka, kterou připravíme, tak jsme se pustili do přípravy prdelačky. Jakmile byla polévka hotová, všechny připravené jitrnice, jelita a tlačenka se naskládali do vleku, aby do rána zatuhli a přes noc nám je nesnědla divá zvěř z okolního lesa a pokračovalo se krájením sádla na škvarky. Škvarky jsmese nakonec na místě rozhodli nedělat a spíše každému rozdat nezpracované sádlo, ať si doma udělá každý sám škvarky podle své chuti.
Večer, jak už bylo vše hotovo se udělal velký táborák u kterého seděla část klubáků, kterým nebylo zima. Ti kteří chtěli být raději v teple, zůstali ve velké společenské místnosti a klábosili až do časných ranních hodin.
Další den už byl jen ve znamení úklidu. Činili se opravdu všichni a vše bylo uklizeno velice brzo. Při odjezdu dostával každý balíček s ochutnávkou všeho, co se při této parádní akci ukuchtilo.
Podle ohlasů, které jsem zaslechl, to byla akce velice zdařilá a povedená. Takže Vy, kteří jste nemohli z nějakého důvodu jet tento rok, nezoufejte! Příští rok pro své členy Transporterclub připraví opět další zabíjačku.
Pokud se chcete kouknout na všechny fotky z naší zabíjačky, stačí se kouknu sem.