kasuh napsal: Můžete mi prosím odpovědět na několik věcí?
1) Bude na fóru možné hlasování ohledně existenčních věcí/změn? Ptal jsem se na to v předchozím mém příspěvku a nedostala se mi odpověď. Nebo Haf 1.1.2015 řekne a bude hotovo?
2) Z jakého důvodu musíme držet kancelář? Není to v dnešní době přepych? Je to kvůli importu, nebo jí využívá x klubáků denně?
3) Nemůže Ondra pracovat na živnost? Je na klubu měsíčně práce na plný úvazek (nic proti blondýně)?
4) Není možnost delegovat nějakou práci na členy, abychom Vám s něčím pomohli, připravili, vyjednali?
Pokusím se Ti odpovědět alespoň na něco. Svým názorem, neber to tedy jako finální stanovisko clubu. Na některé z těch bodů ti logicky nemohu odpovědět, ne vyčerpávajícím způsobem, protože to prostě náleží Hafovi.
ad 1) Hlasování je velmi ošemetná věc. Nutně vytváří spoustu řevnivosti mezi lidmi navzájem. Osobně nejsem přesvědčen, že v našich podmínkách lze fungovat na principu - než něco uděláme, všichni to odhlasujeme. Kolik lidí by mělo hlasovat, stačí nám o jeden hlas více, o třetinu? Kolik lidí se musí zúčastnit. A když to tak nebude, má smysl vlastně se nějak rozhodnout? Počkáme? Odložíme to? Jak ospravedlnit to, že jednou něco odhlasuje 100 lidí a jednou se zapojí jen 10. Pořád bychom měli plnit funkci zájmového clubu. Nejsme parlament, nemáme a ani nemyslím, že můžeme mít taková pravidla. Systém, který je zaveden teď má svůj smysl. Jsem přesvědčen, že daleko víc pomáhá udržet jednotu.
ad2) Kancelář určitě nevyužívá x clubáků denně. Neproudí sem zástupy lidí, ale lidé sem chodí. Je to i jeden z prvků (společně s právní formou clubu), která je pro import zajištěním toho, že to, co děláme ve spojení s jejich jménem, nevede k poškozování jejich značky, že jsme schopni dosáhnout jejich standardů a můžeme se stavět do role jejich partnerů pro spolupráci. Ustavení tohoto stavu věcí si myslím, že bylo krokem vpřed, stejně tak by bylo krokem vzad se vrátit před tento bod.
ad 3) Osobně si to neberu

, ale tento bod nechám plně v kompetenci Hafa.
ad 4) Tohle je určitě zajímavý námět. Myslím, že do jisté míry (a ne zanedbatelné) se to děje především při organizaci srazů. Na bázi nadšení, ale především dobrovolnosti. Nejsem si ale jist, že lze setrvale fungovat s tím, že na tom lze postavit celý systém fungování clubu. Zároveň také vím, že už s podobným systémem byly zde v minulosti nějaké trable. Osobně jsem ale nakloněn tomu požádat o radu nebo o něco požádat třeba clubáka, pokud vím, že sám vyřešit neumím, že to bude obecně ku prospěchu věci a děje se to tak již nyní.