Jo jo už se rozjíždí diskuse. Ještě jednou popíšu podrobně a pravdivě příběh a přísahám, že s nadhledem a bez emocí.
Dne 19.5.2016 jsem se stavěl v Plzeňském Porsche pro díly. ( opravuju VW a utrácím v Porsche hodně tisíc ročně za díly). Jen náhodou jsem se zmínil, že zvažuju koupit nového Multivana a ptal se prodejce zda nemají nějakou předváděčku nebo auto z půjčovny. Prodejce se mne ochotně ujal a hned se pustil do skládání konfigurace nového auta. Říkal jsem, že na nové auto nemám. Držel jsem se hodně při zemi. Prodejce udělal součet a nabídl cenu. Sleva z kupní ceny byla velmi lákavá činila 23%. Na to mně dostal, slíbil dodání do 12 týdnů. Řekl jsem si, že už jsem velkej kluk a ve svých 52. letech si koupím první nové auto.Tak jsem si udělal radost a trochu auto dovybavil
Druhý den jsem se objednal u prodejce k sepsání kupní smlouvy a složil požadovanou zálohu 50 000Kč. Opět potvrzeno dodání první max. druhý týden v srpnu.Já jsem prodal své auto a těšil se na nové. Již při objednání jsem věděl, že na dovolenou pojedu první týden v září. Prodejce mne ujistil, že když nebude moje auto, půjčí mi svého Multivana - předváděčku. V prvním týdnu srpna náhodou potkám prodejce a ptám se jestli už nemám auto na dvoře když ho mám příští týden přebírat. Odpověď - musíme počkat ještě tři týdny. A to už jsem znejistěl. Poprvé jsem požádal o odstoupení od smlouvy. Žádosti nebylo vyhověno s tvrzením, že auto je vyrobené a do 5.9.2016 mi bude auto předáno. Ještě 29,8.2016 mi prodejce tvrdil, že auto do pátku bude. ( v pondělí 5.9.2016 jsem potřeboval odjet na dovolenou.) Žádal jsem prodejce o půjčení jiného auta. Slíbil auto zajistit.
Svoje starosti jsem probíral s člověkem co prodává díly a ten slíbil věci pohlídat. A nakonec to byl skladník který mi vyjednal zapůjčení auta. Prodejce nehnul prstem. Auto bylo půjčené bezplatně a ujel jsem s ním 2400 km.
Při přebírání zapůjčeného auta mi prodejce slíbil hned po návratu z dovolené předat auto. Abych nic nezdržoval poslal jsem zbytek peněz a těšil se na převzetí auta dne 13.9.2016.
Kdybych byl informován o posunutí termínu dodání poslal bych 777 000Kč prodejci?
Dne 12.9.2016 se stavím v u prodejce, že se domluvíme na hodinu převzetí nového auta.Prodejce mi zdělil, že auto není, cosi mu chybí, ta součástka dorazí ve 41 týdnu a auto bude k převzetí ve 44. týdnu. Žádal jsem prodejce o odstoupení od smlouvy, říkal, že mne chápe a pokusí se vyjednat slevu. Prý asi nebude velká, tak možná 2000 Kč.
Ježdění s autem tohoto typu mne částečně živí a mám s tím velké starosti. Prostě přicházím o zakázky.
Znova jsem slušně požádal, tentokrát pana ředitele Šrámka o odstoupení od smlouvy.
Opět moji žádost zamítli s odkazem, že moje auto jsem objednal se špatným motorem. (2,0 TDI/110kW/ DSG)
Také mně upozornily na sankce plynoucí z jednostranného odstoupení od smlouvy. Propadnutí zálohy - 50 000 Kč, nejméně 10% ceny. ( 120 000 Kč) . V kupní smlouvě je termín dodání. V mém případě 12- 16 týdnů. Pak z mého pohledu celkem nedůstojně k serioznosti firmy, je ve všeobecných obchodních podmínkách napsáno, že může dojít k prodloužení lhůty dodání o 8 týdnů v případě standardní objednávky a v případě zvláštní objednávky o 12 týdnů. Tak to máme celkem 28 týdnů.
Pozor zvláštní objednávka v mém případě je Multivan comfortline,2,0TDI/110kW /DSG, závěs,metalíza,rádio,chrompaket, nádrž 80L, snížený o 2 cm, climatronic,akustický paket, světla LED,tempomat,park pilot, dovírání dveří. Všechno z normálního vybavení.
Teď se dovídáme z dopisu paní Vaňkové, že výroba auta je plánovaná na 44. týden. Tedy ne 41. týden co platilo 12.9.
Dnes už výroba 44. týden a předání 47. týden?
Když se napíše, že jsem dostal dvě slevy zní to skvěle. Ale první sleva byla při objednání auta. Myslí si někdo, že jsem přišel do prodejny a řekl buď dostanu slevu nebo auto nekoupím? Ne samozřejmě prodejce nabídl cenu za kterou mi auto prodá.
Druhá sleva? Nic o ní nevím. Auto půjčené na dovolenou je jasné. Ale vzhledem k mé dlouhodobé spolupráci s Plzeňským Porsche, kdy prakticky od otevření prodejny u nich nakupuju ND, vozím tam na garanční opravy auta svoje i svých zákazníků a nakoupil asi 10 nových Škodovek pro svou firmu a doporučoval prodejce dalším zákazníků, jsem to považoval za projev dobré vůle.
Z diskuse po prodejně se pak dovíte: normálně se dodává Multivan za 6 měsíců tak co chce? Obyčejného Transportera dodáváme za 4 měsíce tak co prudí.
Tak co na závěr.
Problém jednoznačně vznikl z téměř nulové komunikace prodejce - zákazník.
Prodejce s vidinou uloveného klienta / pacienta/ slíbí cokoli. Jasně, že bych si neobjednal auto které dostanu za 26 týdnů a neprodal své dosavadní auto které mně živí. Byla to moje chyba, skočit na sliby.
Vlastně se na nikoho nezlobím.
Objednané auto opravdu nechci a když náhodou auto dorazí v termínu( vůbec tomu nevěřím) a budu nucený ho převzít hned ho nabídnu k prodeji.
V úterý si jedu pro auto k sousedům. Jarda