Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: Dovolená na vodě

Dovolená na vodě 15. říj 2014 14:43 #145601

Zdar,
chtěl bych vám předat jeden takový tip na dovolenou. Co třeba uvažovat o dovolené na lodi...a ne jen v nějaké pronajaté kabince, ale na vlastním plavidle? Teď nemám na mysli moře, což je v povědomí lidí nejrozšířenější, ale "sladkou vodu". Já jsem se k tomu dostal, když mě před několika lety napadlo si udělat kurz VMP. Udělal jsem zkoušky a s partou jsme začali jezdit v ČR po orlické přehradě na plachetnici.
Na Orlíku je to pěkné - zvláště v létě. Ježdění víceméně od hospody k hospodě. Za tu dobu docela znám oblast a pořád se tam vracíme. Půjčovna má momentálně 5 lodí s nutností průkazu a 3 lodě bez. A náklady? V partě, kde každý platí část to vyjde cca na 500,- za den na osobu. A kotvit se dá prakticky kdekoli u břehu.


No pak parta chtěla změnu, tak jsme jeli na Lipno. Náklady stejné + delší cesta (tedy z Prahy). Ale Lipno je jen na plachtění a nic moc tam není. No zas je všude poměrně mělko a tak můžete zakotvit i uprostřed přehrady a dát nerušenou koupačku. Ale to je tak vše. Kotvit se musí v marinách, jelikož břeh je mírně svažitý a zakotvit k němu je složitější...nehledě na námitky pronajímatele. Lodě většinou s nutností průkazu.


Pak jsme se ještě dostali do Polska na Mazurská jezera. Čekal jsem hrozné silnice, jídlo, lidi...ale byl jsem příjemně překvapen. Hlavní tah až na Mazury krásný. Ani nevíte, že jedete - nová dálnice, žádné známky, jen občas mýtná brána. Jídlo perfektní, jak v obchodech, tak v restauracích - a pro nás docela levno. Lidi vstřícní, kamarádští. Docela si i rozumíme - oni nám víc, než my jim, ale dá se to. Párkrát jsme se družili s posádkami jiných lodí. Příští rok tam razíme znova....jen to chce si dobře vybírat půjčovnu a loď. Všechny lodě na průkaz. Vyjde to na osobu kolem 10tis. na týden i s cestou a jídlem.


A když chtěla parta větší změnu, tak jsme se přesunuli do Holandska...a to mě celkem dostalo. Byl jsem tam už několikrát na různých lodích. Poprvé to bylo takové oťukávání, ale vyšlo to krásně. Týden na lodi, krásné počasí, spousta zážitků. Lodí je na výběr spousta. A oproti logickému úsudku, že je potřeba spousta školení a průkazů k vedení těchto plovoucích domečků, tak opak je pravdou. K vedení lodi do 15m není třeba vůbec nic. Jen trochu zručnosti. Samozřejmě loděnice většinou vyžadují praxi. Ta se dá dobře získat buď v ČR, nebo nejlépe na kurzu v Holandsku...znám ty správné lidi, přes které to jde. Osobně jsem byl na kurzu v NL a i po 4 letech praxe v řízení plachetnic jsem si, při první pohledu na rozměry lodí, nebyl jist, že s tím můžu jet a nikde to neopřít. Ale zjistil jsem, že na tom nic není a že i s 15m lodí se otočím na pětníku.
Náklady...zase v partě vyjdou každého na týden cca na 10tis. Ale se vším - pronájem lodi, doprava, strava (vaří se na lodi), pojištění, nafta do lodi. Plus nějaké to kapesné.


Samozřejmě by se tu nabízela možnost nějaké hromadné akce T-clubu...chce to docela dost plánování, ale nic není nemožné.
Dalo by se to pojmout i jinak....s menším plánováním...ale bohužel s větším finančním zatížením....ale tohle byli perfektní 2 dny:
:woohoo:

Nevím, kolik je mezi vámi kapitánů jako jsem já, ale snad jsem dal jim i ostatním dost námětů k promyšlení.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Dovolená na vodě 26. úno 2015 18:55 #151801

Tak letos jsem to zas udělal - jedu si v dubnu na víkend zaplachtit do Holandska. A jelikož, jak se zdá máme ještě volno na palubě, tak proč se nezmínit. Možná je tu nějaký ten dobrodruh, co by si chtěl dva dny zazávodit se sto let starým dvojstěžníkem. Novými pravidly to snad projde, jelokož lodě a auta nemají nic společného...většinou :)
www.naplachetnici.cz/otevirani-sezony-pieperrace-p36/

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.193 sekund

Login