Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: T4 111kw AHY Jake srouby na klice?

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 31. kvě 2023 16:23 #209395

• bahko1979
  • Avatar uživatele bahko1979 Autor tématu
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
DObry den,poridil jsem si Multaka T4 111kw AHY. Znamy mi rikal ze ihned mam vymenit srouby na klice protoze rad praskaji. Objednal jsem si toto :

www.autodily-pema.cz/sada-sroubu-ulozeni-kliky-elring-897450

Pry se tam daji jeste pevnejsi. Tehle maji 10.8 myslim. Nez to tam dam chci se zeptat jestli vite kde sehnat pevnejsi?Hledal jsem vsude na netu ale nic jineho sem nenasel. Anebo aspon cislo dilu tech sroubu.
Kolik sroubu je potreba 10 nebo 12? Dekuji

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od bahko1979.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 01. čen 2023 09:24 #209398

Hele praskne ti každý šroub , když na to přijde. Nejpevnější jsou z motoru 1.9tdi pd,110kw- kód motoru ARL . Šroubů potřebuješ 12 . Elring je standartní druhovýroba. Nic tím nepokazíš , ale že by jsis z nich měl sednout na zadek , to zas ne. Teď to nejdůležitější : závity v bloku musí být suché a odmaštěné , a dodržen utahovací moment ! Když už budou dole , tak rovnou nové šály (lágry ) na ojnicích , ať to dává smysl tak bych dal i na kliku , na krajní šrouby se pořádně nedostaneš , budeš muset sundat přírubu s guferem na kliku - z obou stran , takže další 2 nová gufera , když už to bude venku , tak rovnou i spojku ,ať už se k tomu nevracíš , dále budeš kvůli guferu sundavat rozvody, takže nové rozvody , včetně NOVÉ diamantové podložky , olej ,filtr , no a ve výsledku jseš tam tak za 30tkč . Samozřejmě pokud to chceš všechno udělat pořádně. A díly do motoru jsou nejideálnější buď originál , nebo už performance (zesílené na větší zátěž) . Poznal jsem to na pístních kroužkách , je to neskutečný rozdíl dávat origo vw místo druhovýroby . A když už budeš mít takhle krásně rozhozený celý spodek , tak stačí ještě zkouknout hlavu , vyměnit vodítka ventilů , nové hydra , těsnění pod hlavou ,samozřejměnové hlavové šrouby , a máš na dalších x let od motoru klid :-) . Tyhle rady tipu : jedna bába povídala (bez urážky) jsou někdy fajn , ale zásahy do motoru s tím že "jenom" vyměníš jeden komponent nejsou tak jednoduché, jak se na první pohled zdá . Jo a když už se v tom budes takhle krásně šťourat, tak rovnou vyměň podtlakové hadičky , ušetříš si do budoucna hledání zpuchřelé hadičky .....
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw
Vw t4 california 2.5tdi - žabka 2
Poděkovali: bahko1979

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 01. čen 2023 10:16 #209400

• bahko1979
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Díky za vyčerpávající odpověď. Ještě se zeptám nejde vyměnit všech šroubů bez sundávání rozvodu?

Objednal jsem této :

www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/wht008383...x80-skoda-24256.html

Jsou to oni?

Naposledy změněno: od bahko1979.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 01. čen 2023 13:12 #209401

Originální 1 šroub stojí 95kč , neřeš druhovýrobu . Normálně skoč do vw , že potřebuješ šrouby uložení klikové hřídele na vw golf /bora 1.9tdi 110kw arl , nebo do seata leona ,ten stejný motor , a že jich chceš preventivně 12 :-) . Na to aby jsi vyněnil šroub bez sundání příruby by jsi potřeboval nějaký extra tenký ořech . A to jej pak neutáhneš , utahovací moment na tyhle šrouby je totiž 65nm a 90° . Hlavně bych vážně vyměnil i ty lágry , protože jak se vyběhají , tak olej pomalu ztrácí tlak, a zbytek motoru dostává míň oleje než by měl. Hlavně bych moc nešpekuloval , máš nové auto , bojíš se o šrouby na klice , ale o rozvody se nebojíš ? Pokud nechceš nějak zvedat výkon , vyprdni se na šrouby , udělej rozvody , oleje ,filtry a užívej si 111kw . Pokud ano , rozeber to a udělej to pořádně , ať máš klid . Když ti praskne 1 šroub na klice , máš jich tam ještě 11. Když ti prasknou rozvody , popravíš celý motor....
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 01. čen 2023 13:17 #209402

Jinak tady máš foto pro představu kolik je místa na u šroubů na stranách . Sice foto ze 4 válce , ale je to stejné. Bez sundání příruby s guferem to pořádně neuděláš
Přílohy:

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 01. čen 2023 21:50 #209411

• bahko1979
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Rozvody uz mam,repas turba,zaslepeni EGR,nova remenice...Znamy mi prave doporucil jeste vymenit te srouby ze se rada trhaji jinak auto jede jak ma.To jenom tak preventivne vymenit. Radsi jsem se objednal u znameho at je vymeni on. Ale hlavni je ze zasileni srouby sem original nikde nenasel... Byl jsem dnes ve VW a podle motoru 1.9tdi 110kw ARL origo srouby maji cislo: WHT008383
Kdyz zadam kod do Auto Kelly mi vychazi sroub origo VW ale nikde nepise ze je zesileny ani ve VW o tom nic nevi. Kdyz rozkliknu na ktery auta jeste pasuje tak je tam pomalo na kazde druhe koncernove auto :dry:

www.autokelly.cz/Product/VAG-WHT008383/1...48;39972884;39944911

Tak opravdu se mi nezda ze jsou jine nez normalny...

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 02. čen 2023 01:22 #209414

Kluci co staví výkonné tdi , tak z arl dávají vše , co jen jde , že to vydrží neskutečný věci . Kup origo, co tam má být z výroby , k tomu ty lágry , ojniční šrouby , a máš klid . Tyhle motory jsou ještě slušně vymyšlený , při normálním zacházení a pravidelném servisu toho najedou mraky . Hlavně každý takovýhle šroub v motoru už nikdy nevracej , ale automaticky dávej nový (hlava,klika,ojnice,řemenice) a nikdy se ti nestříhne . Jestli si to necháš dělat , tak rovnou nech i preventivně vyčistit sací koš olejového čerpadla. Dej pak vědět, jak se kamarád dostal na ty krajní šrouby , bez demontáže okolních komponentů. Docela mě to zajímá. Hlavně ať se zadaří

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 02. čen 2023 16:43 #209417

• bahko1979
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Dekuji moc za info a foto. Srouby uz mam. 26-ho cervna ho bude delat.Napisu pak jak to dopadlo.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 03. čec 2023 20:50 #209639

• bahko1979
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Tak šrouby už mám vyměněny ale jenom 10. Měl jsi pravdu na 2 se nedostal. Je třeba sundat převodovku,tak jsme se na to vyprdli. Kdyby šrouby byli na tisicehran jako tě nový tak by šli ale na ořech bohužel se jen tak nepovolí.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 03. čec 2023 20:58 #209640

Však jsem ti to říkal :-) . Tak máš 2 rezervní . Hlavně ať to funguje, a máš už klid . Kdyby cokoli , tak napiš

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 07. bře 2024 20:17 #210816

Ahoj,
chystám se také na výměnu šroubů.
Koupil jsem AHY co má najeto 430tis. km.
Chtěl jsem se zeptat, jde poznat, jestli šrouby už někdo neměnil předemnou ?
Jdou šrouby ARL poznat podle popisu ?
Pokud tam najdu Elring, Victor Reinz .... tak to bude asi taky známka, že někdo už měnil, že jo ?
Nerad bych to rozhazoval zbytečně, časté rozebírání těmto dílům taky zrovna asi nedělá dobře :)

Moc děkuju za radu.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 07. bře 2024 20:53 #210817

Nepoznáš. Na hlavě šroubu je jen označení pevnosti . Kup normálně šrouby co tam mají být , buď origo , nebo ( jak jsi psal) victor nebo elring. Než to rozhodíš , ať máš pak na dlouho klid , tak si sežeň rovnou spojku ( aktuálně je výpadek u dvouhmoty ) , dále gufero na klice - alespoň na straně spojky , no a pak takový ty věci kolem - lágry , těsnění kolem vany atd :-) . A taky trochu nafty do kelímku a delší hubený štětec , když už budeš mít otevřený spodek motoru , tak ho pořádně umyj od veškerých usazenin. A rovnou bych vyčistitl i sítko sacího koše olejového čerpadla... snad jsem na nic nezapomněl :-)

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 08. bře 2024 16:14 #210820

Mickej1.9td - poraď mu , ať udělá zrovna generálku.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 08. bře 2024 21:16 #210821

Díky za info. Myslel jsem, že tam něco bude :(
Victor Reinz tam vyráží VR, pak jsem taky viděl zkratgu VAG.
Komplet spojková sada byla dělaná předchozím majitelem cca před 3000 km (gufero snad taky).
Lágry myslíš jako ložiskové výstelky na ojnicích a na uložení kliky v bloku ? Jako tohohle se trochu bojím, aby to nebylo po výměně spíš horší.
Když se mění ložiskové výstelky, tak by se správně měla přebrousit klika, přinejmenším proměřit opořebení.
Ty s tím máš zkušenosti ? Spousta mechaniků říká, že práce na půl je občas horší než původní stav, ale já nejsem automechanik a je pro
mě těžké mít vlastní názor, když jsem výstelky neměnil :) Vždycky jsem je měl maximálně rozebrané a kontroloval jsem vizuálně opotřebení :)
Jako generálka by byla super, ale zase nemám tolik volného časi si stím hrát. To jedině sehnat druhý a stím si hrát přez zimu :)

Nepotřebuju mít zbrusu novej motor bez vůlí. Budu šťastnej, když mi nikde na cestě nepraskne šroub na klice a ojnici, nepřidře se motor, neupadne ventil,
nepropálí se píst.... a jiné nepříjenosti.
PS: očištění usazenin, výměna těsnění vany, vyčištění olejového sítka beru jako samozřejmost. Ještě jsem přemýšlel jestli pak někdy s rozvodama
nevyměnit olejové čerpadlo 430t km je už hodně :) Ale možná zkusím změřit tlako oleje kolik dává a podle toho se uvidí.

T4 111kw AHY Jake srouby na klice? 08. bře 2024 23:53 #210822

Hele to , že praskne šroub na klice ( a 111 jsou tím prý pověstné ) ehm ... mnohokrát jsem to už slyšel , ale nevím o tom , že by se to reálně dělo . 430 tkm je při správném zacházení a údržbě , dobře zajetý motor. Dříve , než ti odejde olejové čerpadlo, se opotřebují ojniční ložiska. Pak začne olej ztrácet tlak. A ano , dělat věci napůl je často horší , než to nedělat vůbec . Pokud tomu nerozumíš , do motoru nelez . Já se sice taky učil na svém (svých) motorech , ale taky to tak napoprvé vypadalo :-( . Jinak na foto , co jsem dával výše , jsou šrouby od victora , jak klika, tak ojnice , a ani na jednom není žádné logo. Gufero při výměně spojky mění tak 1 z 50 (možná ze 100) servisů , takže bych s tím moc nepočítal. Ale kdo ví ....

• Strana:
  • 1
  • 2
Vygenerováno za 0.159 sekund

Login