Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 06. čen 2011 12:46 #74321

• mašlo
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 9
Jamestoto napinak pro 150 a ten odchazi tak kolem 300 000km nekdy se rozpadne ten uchyt na tom pistku a pak to poklepava. jinak docela blby přistup pro vyměnu.
maly servis pro VW T4 a T5, pujčovna transporter 8+1 T4
prodej dilu nových i starších T4 a T5
"pohřebiště" T4 a T5[/b]
multivan@seznam.cz
tel NOVÝ TELEFON 773 630 590
OSTRAVA !!!
Nečlen clubu
www.Transporterpujcovna.cz

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 06. čen 2011 18:06 #74331

já myslel že se tyto věci mění spolu s rozvodama (zrovna jako vodní pumpa) :-k
VW Caravelle 2,5 TDI
VOLVO S60 D5
VW T4 1,9TD 2x
VW transporter 2,5 TDI
octavia TDI 2x
tigra 1,4
opel corsa 1,2

zákony života na této planetě nám umožnují vyzkoušet všechny možnosti,abychom se nakonec vrátili k té první...VW...

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 07. čen 2011 16:31 #74390

• mašlo
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 9
JO bylo by to paradni vyměnit pri rozvodech dvouhmotnostni řemenicei dve vodici jednu napinaci a napinak s řemenem ALE ne každy si to muže hned dovolit finančně a tak jsem rad že jim vysvětlim že řemenice ktera je komplet utržena a zvoni jak kostelik i na volnoběh že musi ven a NOVA je podminka dalšich :D km( štastnych).
Jen možna 10% mi řekne vyměnte vše co se vam bude zdaz na vyměnu :-"
"pohřebiště" T4 a T5[/b]
multivan@seznam.cz
OSTRAVA !!!
Nečlen clubu

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 07. čen 2011 18:04 #74394

hmm... to chápu,já totiž patřím k těm 10% co řeknou vyměnit kompletně všecko a jedině v orginále-slovo náhrada předemnou ani neříkejte :snoty:
já tomu autu potřebuju maximálně věřit tak se na cenu dívám až jako na druhou věc OK!
VW Caravelle 2,5 TDI
VOLVO S60 D5
VW T4 1,9TD 2x
VW transporter 2,5 TDI
octavia TDI 2x
tigra 1,4
opel corsa 1,2

zákony života na této planetě nám umožnují vyzkoušet všechny možnosti,abychom se nakonec vrátili k té první...VW...

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 09. čen 2011 05:06 #74471

• mašlo
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 9
:-k :-k pozor slovo nahrada je brano jako koupeno jinde než ve D:_)1 ale to neznamena že jde o nějaky aušus :snoty: #-o .Je spousta dilu kt #-o ere koupiš bud v krabičce original nebo v krabce vyrobce ktery pro danou značku dil vyrabi.A je paradox že musiš(pro spokojenost zakaznika)sledovat ceny jelikož ty se mohou lišit i o 100% mezi D:_)1 a original dilem v krabce vyrobce.
Nedavno jsem měl klouby na T5 kde vyrobce musel přebrousit original čisla a znak VW aby je mohl dodat do sitě přes neoriginalni prodejce dilu. D:_)1 Cena pro zakaznika 55% ceny VW i s 15% slevo poskytnutou ve značkovem servise.
Jinak blahopřeji tvemu servismenu za těch 10% :-" pak ma prace smysl a dobře se děla D:_)12
"pohřebiště" T4 a T5[/b]
multivan@seznam.cz
OSTRAVA !!!
Nečlen clubu

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 09. čen 2011 07:25 #74475

no jasně já to myslel tak že spojkovej set si koupím zn.Luk,nebo nějaký vodící kladky INA,brzdy ATE...ale rozhodně ne starline z autokelly. :-AD(A
jinak čepy apod jedině ve VW d:_(
a když rozvody tak se vším všudy včetně vodnípumpy,že...
VW Caravelle 2,5 TDI
VOLVO S60 D5
VW T4 1,9TD 2x
VW transporter 2,5 TDI
octavia TDI 2x
tigra 1,4
opel corsa 1,2

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 20. čen 2011 16:36 #74901

• Pepe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1

mašlo napsal: NE je zde řeč o dvouhmotnostni řemenici ktera je na klice (klikova hřidel)a přes ni je pohaněn řemenem altik clima kompresor a servo.

Takže ta řemenice je např. pro 111 kW motor AHY díl č. 074 105 251 AC.

Píšete tady o utahovacím momentu 460 Nm, nicméně u řemenice CORTECO (2165 2976) se v pdf "montážním návodu" píše na T4 hlavní šroub utahovat momentem 160 Nm + 180st, 4 imbusy pak momentem 20 Nm + 90st. Je to tak správně?

Díky!
VW T4 Multivan 2.5 TDI AHY

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 20. čen 2011 16:56 #74904

• Pepe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1

mašlo napsal: diamantova podložka opravdu vypada ja plišek za dvě kačky ale je to ono to maš v ruce. a patři mezi nkliku a dvouhmotnostni kolo řemenice. ozubene kolo ma vetši prumer a podložka kolem projde na kliku.
Řemenice na klice odchazi po 200 000km zcela určitě!!! A mam tu i motory potkane a praskle kliky jen diky teto maličkosti kterou vetšina servisu i uživatelu T4 2,5tdi ignoruji. Da se poznat již špatna řemenice že po poklepnutově na podložku či zem kovovově cinka nebo dokonce je plna zri ktera z ni po poklepu unika(rezave okoli rozvodu)prach. Me zkušenosti s touto řemenici jsou. Original nebo CORTECO dalčich 200 000 km ruzne nahrady za 1500,- a podobně někdy nevydrži ani delku rozvodu a vybrujou.
Jinak každy měsic cca 5xměnime tuto řemenici D:_)12

Kontroloval jsem stav řemenice pohledem na autě a zdá se mi OK, jediné místo, kde je trochu rzi je střed kolem šroubu. Za chodu motoru se nijak zvukově neprojevuje. Nicméně nevím, kdy byla naposledy měněna, takže mám docela obavy a odhodlání ji rychle vyměnit... :-) Tachometr něco přes 250 kkm, reálně tak 350 kkm.

Co mi není jasné je, kde se nachází ten klínek mezi klikovou hřídelí a řemenicí. Pokud je malé ozubené kolo pro pohon "druhých" rozvodů (motor AHY) přišroubované 4 imbusy k té dvouhmotnostní řemenici, musí být klínek právě mezi touto řemenicí a klikou.
Dá se ten klínek koupit samostatně nebo je součástí sady (řemenice + podložka, klínek)? Předpokládám, že se vyměnit v podstatě musí...

Díky.

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 20. čen 2011 22:56 #74939

bohužel ti sem z tohoto PC nedám žádný obrázek, ale snad to dobře dokáži popsat.
Klínek je u tohoto motoru součástí malé řemenice , která pohání hlavní rozvod motoru (vačku, vodní pumpu). Na tuto řemenici teprve přiděláváš tu velkou řemenici, která pohání servo, klimačku, altík..
Druhé rozvody...jsou na zadní straně motoru kde je od vačky poháněno vstřikovací čerpadlo. (přes dvě kladky)
Snad je to srozumitelné..
SVĚT SE ZBLÁZNIL. KDO BUDE DALŠÍ???

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 21. čen 2011 10:14 #74956

• Pepe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1
Díky za vysvětlení. Pochopil jsem to i podle fotky velké drážkové řemenice tak, že obě řemenice jsou k sobě sešroubované těmi 4 imbusy a celé je to přišroubované ke klikové hřídeli tím velkým středovým šroubem. Přitom mezi velkou řemenici a kliku patří diamantová podložka (ta projde středem malé řemenice).
Dá se tedy vyměnit jen ta velká řemenice, aniž by se rozhodily rozvody? Nebo je lepší vyměnit najednou i tu malou, třeba jen kvůli tomu klínku?
Rozvody jsou dělané cca před 20 000 km, ale nevím, ta malá řemenice se asi standardně nemění, tak bych ji raději vyměnil taky...
Jsou utahovací momenty 160 Nm + 180st a 20 Nm + 90st. správné?

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 21. čen 2011 13:00 #74966

ty utahovací momenty máš dobře.
s malou řemenicí je to tak, že kdo to zná a VW dělá, tak jí při rozvodech vymění...stejně jako podložku a šroub...
No a kdo nezná, tak má potom zaděláno na problém.
SVĚT SE ZBLÁZNIL. KDO BUDE DALŠÍ???

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 22. čen 2011 21:34 #75102

• mašlo
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 9
Kočka to napsal uplně přesně.A pokud maš asi 350 000 km a nemaš ji měněnou tak je to opravdu loterie s docela velkym riskem.Nehlede k tomu že su kolo na klice česem vychodi a pak likviduje klikovku a to v mistech kde je nasazena řemenice.Ten kdo byl na srazu 2011 tak měl možnost se podivat na tyto řemenice ve stavu 0km 250 000km a 370 000km ta již bez klinku.
"pohřebiště" T4 a T5[/b]
multivan@seznam.cz
OSTRAVA !!!
Nečlen clubu

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 23. čen 2011 09:51 #75124

• Pepe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1
Právě, že nevím určitě, jestli byla měněna. Na faktuře k výměně rozvodů předchozím majitelem se píše: "Výměna rozvodů, řemenice, řemene alternátoru a kladek..."
Takže byla malá řemenice rozvodů pravděpodobně vyměněna.
U drážkového řemene jsou u AHY 2 kladky + napínací s napínákem / tlumičem. Tady pochybuju, že byl vyměněn ten napínák, který, jak Mašlo píše, odchází kolem 300 000 km.

Můj primární problém je někdy pískající řemen, někdy více, někdy méně a někdy vůbec. Řemen přitom trochu vibruje. První nápad - napínací kladka a napínák. Potom ta dvouhmotnostní řemenice. Netuším, kdy byla vyměněna, ale na pohled vypadá dobře. Trocha rzi jen úplně ve středu, jinak je pěkně černá, nikde okolo "nafoukaná" rez, jako je na fotkách např. tady http://www.t4-wiki.de/wiki/Schwingungsdämpfer .

Aktualizace:
Zjistil jsem, že velká řemenice pro pohon drážkového řemene byla vyměněna + kladky, ale malá pro rozvody nikoliv :x , takže ji budu měnit a doufám, že není stále původní :!: . Potom ten napínák/tlumič...
Na co je dobré si dát pozor při kontrole, jestli už není načatá klikovka? Asi posoudit opotřebení klínku a dosedacích ploch?
Díky.

Update 16.8.2011
Začátkem června byla vyměněna řemenice na klikové hřídeli neznámého stáří a tady jsou fotky. Klínek vypadá v pohodě, nicméně se na ní někdo pomstil kladivem nebo podobným nástrojem. Chudák klika, jestli to bylo na autě. Stáří resp. km nechť posoudí znalci...
[attachment=2:3p08ahdp]<!-- ia2 -->remenice_klika_074105263B_1.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:3p08ahdp]
[attachment=1:3p08ahdp]<!-- ia1 -->remenice_klika_074105263B_2.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:3p08ahdp]

Pískání drážkového řemene způsoboval vymlácenej napínák. Předchozí majitel ho "zapomněl" vyměnit při rozvodech společně s velkou řemenicí, která byla údajně úplně v háji. Foto:
[attachment=0:3p08ahdp]<!-- ia0 -->napinak_dr_remene_074145299A.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:3p08ahdp]
Vzhledem k cenám i u partnerů clubu, kdyby někdo chtěl koupit napínák 074145299A INA, stál mě 1985 peněz - na objednávku u prodejce dílů Škoda v Praze Krči. Kdo neví a má zájem, pošlete SZ, ať tu nedělám přímo reklamu... Kluci šikovní dokážou sehnat na D:_)1 leccos za D:_)1 elmi příznivé ceny :)
Přílohy:

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 17. říj 2011 17:12 #81253

• James7
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 1
Jakou délku řemene bych měl mít na VW T4 2002 Multivan, klima, servo, mám tam údajně o 6 mm delší a píská když je v záběru....dík

T4 - ŘEMENY / ŘEMENICE / KLADKY / KLIKOVKA 17. říj 2011 23:31 #81324

• Pepe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1
Jsem si skoro úplně jistej, že tam má být řemen 2166 mm dlouhý.
Alternativci dělají 2170 nebo 2175 mm. Pokud je v pohodě napínák, 2170 by mohlo být ještě OK.
Tuším, že Gates dělá 2166 nebo 2168 mm...

Update: Jak výše píšu, mě pískání způsobovaly vibrace řemene (za chodu to bylo vidět) kvůli vadnýmu napínáku. Příčin ale může být více.

Vygenerováno za 0.154 sekund

Login