Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: T4 - TURBO

T4 - TURBO 13. kvě 2013 22:38 #120948

Transportérák napsal: Už se to tady řešilo a ne jednou...Šel bych se podívat na plastovou trubku od filtr boxu k turbu a to přímo na konec jak se nasazuje na turbo. Tam to bejvá většinou vyhřátý teplem a netěsný. Někdo to řeší vsazením gumového "O" kroužku a někdo gumou z duše z babety ;) Oboje dle mě funguje. Ještě stojí za to , to tam stáhnou hadicovou sponou. Jak to tam bere falešnej luft, tak se to projevuje právě takhle...

tímto bych začal :)
pokud hadičky mají napraskané konce, tak se ještě podívej na celé...občas se někde prodře.
Jinak píšeš rok 97..myslím, že pro váhu piergurg je to docela normální, také jsem jezdil od cca 1800 až 2200 otáček, autu se nikdy pod tyto otáčky moc nechtělo.
Nedávno jsem vyzkoušel přidat na váhu vzduchu diodu, (někde se to tady popisovalo), od té doby sice není v Praze vidět, ale auto jede jak ďas! D:_)3

víc někdy příště, nechci nikoho pohoršovat :)
SVĚT SE ZBLÁZNIL. KDO BUDE DALŠÍ???

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

T4 - TURBO 14. kvě 2013 11:41 #120971

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
Kocoure, ty tunere. :-) Zkoušel si zvětšit vnitřní objem hadičky ovládáni turba? ;-)
B) T4 Multivan 2.5TenDýmIgnoruj gang 8-)

www.facebook.com/groups/vwbusczechfans

T4 - TURBO 14. kvě 2013 12:06 #120972

• Finida
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 1
A to jako u tlakem ovládanýho, nebo podtlakem??
T4 Multivan,ATLANTIS, 2.5 TDI ,111KW,
T4 Plechovka 1.9 TD -pracant

T4 - TURBO 14. kvě 2013 13:41 #120976

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
No já jsem na podobné úpravy moc línej, ale místní srazová elita ACVéčkařů si to na srazech pochvaluje. :-) Klapka obtoku se otevře o chlup dýl.
Nevim co by to dělalo u velkého turba s geometrií. Ale je fakt, že po té, co jsem si upravoval podtlaky pro vnitřní cirkulaci pro bufika, mi příjde, že to tahá líp. :-)

T4 - TURBO 14. kvě 2013 15:17 #120982

Jsem názoru, že vyzkoušet se má všechno! Proto mám zařazenou diodu a vypínač. Pokud potřebuješ, cvakneš...a na váze je FULL! Jestli to čte nějaký ekolog, tak mi asi zavřou :)
No a hadičky, to je příběh sám pro sebe. Již jsem pár věcí zkoušel, ale ne všechno fungovalo tak, jak jsem si představoval. Nakonec jsem se v podstatě vrátil ke klasice, jen se zaslepeným EGRem.
A protože jsem již na limitu bohatosti, musím zkusit trošku poladit čerpadlo. :)
až na to bude čas a nálada, tak si budu zase trošku hrát. Teď mám ale bohužel jiné starosti... D:_)3

T4 - TURBO 15. kvě 2013 23:53 #121123

Díky borci - nevěřil jsem tomu, nevím přesně co za to může nejvíc, ale zafungovalo to.

- rozebral jsem všechno hadicové a trubkové kolem sání
- pořádně vyčistil od neskutečného nánosu bordelu, marastu a černého hnusu s karbonem
- kam jsem dosáhl, tak jsem ten hnus čistil i z toho sběrného bloku nad sacími ventily
- propláchl jsem váhu vzduchu čističem na brzdy
- vypucoval kastlík vzduchového filtru a vše kolem
- přenastavil doraz wastegate na turbu
- místo hadice k EGR ventilu dal na oba konce jen pár cm hadičky zacpané kuličkou z ložiska
- vysekl si nové těsnění pod sání
- i intercooler jsem protáhl silnou sprchou zvenku i zevnitř
(hřídel turba ze strany sání nevykazovala na osah žádné vůle a volně se točila)

Po složení motor chytl na brnknutí a jede to úplně jinak - neskutečná změna. Turbo tahá plynule téměř od minima, žádnou skokovou hranici nástupu vůbec nepozoruju.

Paráda....nechci domýšlet, co by si na mě vymýšleli v servisech. A ještě jsem se s tím motorem hezky seznámil :drunken:
T4 long 9míst - 2.5TDI 1997 tm.zelená - bazarový kup 12/2012

T4 - TURBO 16. kvě 2013 07:10 #121130

Tak gratulace, jinak nepíšeš o té netěsnosti na té trubce u turba...Bylo to tam volné?
VW Multivan Generation 2,5 TDI 111kW MTM
VW Transporter 2,5 TDI 75kW prodanej
Audi Wheel Man 8-)

T4 - TURBO 16. kvě 2013 09:44 #121136

Transportérák napsal: Tak gratulace, jinak nepíšeš o té netěsnosti na té trubce u turba...Bylo to tam volné?

Spíš bych tipoval, že tam ten problém nebyl. Ten plastový díl na hrdlo šel ztuha, neměl deformace, na hrdle byl gumový O-kroužek a i utahovací hadicová spona.

Ještě jsem přišel na to, že jak jde z tohoto plastového kusu odbočka - hadice k bloku motoru, asi odsávání přetlaku ze skříně motoru přes takovou tu placku v prumeru cca 7cm, tak pod ní že jsem měl rozpadlé těsnění. Takže odsud nejspíš původ toho celého zaliskání motoru mastnotou.
Zároveň bych i odsud tipoval narušení toho nasávání, ale auto jede líp i když mi toto zatím stále netěsní - ani nevím kde to gumové těsnění sehnat (nějaké vhodné podobné jsem doma nenašel).

T4 - TURBO 16. kvě 2013 11:44 #121155

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
Těsnění kup nové ve VW a pořádně prohlidni tu plastovou placku jak řikáš aby nebyla někde prasklá. Jinak chválím přístup, když už, tak už projít všechno. D:_)18

T4 - TURBO 16. kvě 2013 19:39 #121180

Zdravím!
Asi 14 dní mám v garáži Caravellu 75kW + prý nějaký malý čip, ročník 01 a také se mi zdá, že to turbo zatáhne až ve vyšších otáčkách.
Co tak pozoruji, tak motor do 2000 otáček táhne jen hoodně neochotně, ale tak od 2200 otáček zabere dmychadlo a pak to táhne jak zuřivá sviň.
Mně se zdá, že je to docela pozdě. Předtím jsem sice jezdil s 2.4D, takže nevím, jak se chová motor s dmychadlem u těhle větších aut, ale také jsem jezdil s Oktávií 1.9 TDI a tam to dmychadlo zabíralo pěkně odspoda.
Tak jsem se jen chtěl zeptat, jestli je tohle chování u tohohle motoru normální a nebo mám začít čistit jak je uvedeno výše?

Díky, Petr

T4 - TURBO 16. kvě 2013 21:47 #121195

u 01 by rozhodně neměl být žádný znatelný turboefekt, tam by měl být celkem plynulý průběh. Otázkou je, co je malý čip :( .
Kontrolou podtlaků a trubky sání nic nezkazíš! D:_)3

T4 - TURBO 16. kvě 2013 22:09 #121200

No tak turboefekt je tam opravdu pořádně znatelný - v těch 2100-2200 otáčkách.
Ale ten motor do cca. 1800 otáček skoro netáhne. Původně jsem si myslel, že to je tim, že oproti 2.4D to má o dost delší převody, ale asi by to mělo opravdu táhnout lépe.
Třeba, když jedu 50km/h na čtyřku a dám plyn na podlahu, tak auto zrychluje, jako kdyby za sebou táhlo tři vleky, takže tam musím dát tu trojku, abych se vůbec pohnul. Ale jak se otáčky dostanou nad 2200, tak se ozve takovej syčivej zvuk, jako kdyby se turbo mocně nadechlo a auto zatáhne neskutečným způsobem.
Ten chip říkal majitel tak 20 koní navíc.
Taky mně napadlo, jestli třeba nemůže být na tom dmychadle zatuhlá nějaká regulace. To auto před prodejem 8 měsíců stálo v garáži a třeba řazení bylo zatuhlý pořádně...

T4 - TURBO 16. kvě 2013 22:42 #121211

Re Warwick:
Jak to píšeš, je to přesně jak to moje - kdo to nepoznal, nemá přesnou představu o té lenivosti a najednou turbo kopanci.

Po té vlastní zkušenosti rozhodně doporučuji tu čistku všeho kolem sání. Určitě včetně profouknutí váhy vzduchu čističem na brzdy (je tam snad něco jako isopropylalkohol, nebo tak nějak - po zjišťování na netu nepoužívat na váhu benzín ani líh, a hlavně ne štětečky nebo vatu - jen ten sprej). Pak zkus odpojení to EGRventilu (taky viz google) - pokud by otvíral kdy nemá, tak motor jen dusí. Když je vyřazen, tak je stále zavřený, v žádném režimu zpětně žádné výfukové plyny nebere a nic se neděje (narazil jsem na hezký popis EGR ventil ).

Mám tachograf bez otáčkoměru, takže až podle VAG kabelu vím, že mi ten turbo kopanec dělal transpik až při 2500 otáčkách, do této hranice lenora. Po těch pokusech výše, tzn. bez investic, cítím akci turba plynule už od 1500 otáček.

T4 - TURBO 18. kvě 2013 12:51 #121286

A ten EGR ventil je ve výchozí poloze otevřený nebo zavřený?
Zkoušel jsem vysávat vzduch z té hadičky od EGR a takové táhlo se na něm pohybovalo.
Takže když ho zaslepím a žádný podtlak nebude za to táhlo tahat, tak bude EGR otevřený nebo zavřený?

T4 - TURBO 18. kvě 2013 13:05 #121287

zavreny D:_)18
Transporter 2.5 tdi 75kw+ čip EGR-off,KAT-off
Suzuki Bandit 1200S

Vygenerováno za 0.153 sekund

Login