Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!!

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 18. led 2012 15:52 #88412

• Kamen
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Ahoj.
Už sedm let vlastním T4 2,4d California,je to krásné auto v perfektním stavu.V poslední době jezdím na jih a chybí mi klimatizace,ta není problém domontovat ale pak by to auto už do kopce nejelo.A proto řeším zvýšení výkonu přidáním turba.Pečlivě jsem si přečetl toto fórum a dočetl jsem se něco o fa HUBER a nebo o zástavbách turba v garáži.Nejsem dost zručný na to abych to řešil sám.Prosím kdo máte zkušenosti ze zástavbou můžete mi poradit na koho se obrátit,nebo nemá někdo kontakt na fa HUBER.
Předem moc děkuji.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 18. led 2012 17:52 #88434

• jarek
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 7
D:_)1 T4 Multivan Atlantis 2,5TDI
D:_)1 T4 Multivan Atlantis 4WD 1:10 D:_)12
D:_)1 T5 Multivan Comfortline 2,5TDI
D:_)11 Pincek VFR 800-V4 VTEC prodaný :-(
Nějaké to Foto http://jarekv.rajce.idnes.cz/

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 22. srp 2012 10:29 #102663

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Ahoj, kvuli vymene prevodovky mam ted motor venku z auta a chtel bych udelat maximum udrzby na motoru, hlavne teda vymenit rozvody a pak pretesnit co se da. Chtel jsem se zkusenejsich zeptat na co urcite nemam zapomenout.

Auto mi od koupe cely vibrovalo pri rozjezdu, ale myslim si, ze to je poloosou (viz ten olej v manzete). Dam jinou a uvidim, ale v tuhle chvili mam tyhle dotazy:

- auto je r.v. 1992, jakou sadu rozvodu mam koupit? http://www.ecat.elit.cz/ArticleBrowser.aspx?TT=car&TNV=712|-31348|-31329|27&VehicleID=1763&VehicleTypeID=3&TTab=False

- mam menit spojku? Muze to vibrovani byt lamelou? A meni se cela sada, nebo jen lamela? V nabidce elitu je toho nejak moc... http://www.ecat.elit.cz/ArticleBrowser. ... leTypeID=3

- planuju dat novy ten spodni silentblok prevodovky, mam dat hned novy i oba ty horni nebo ty mam vymenit az kdyz to vibrovani neprestane?

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 22. srp 2012 13:23 #102671

• Finida
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 1

jarek napsal: S těma utěsňovacíma sajrajtama bych byl hodně opatrný.Ono je fajn že to po aplikaci neteče ale když se auto potom nestíhá chladit a nebo netopí je to taky na ...Už jsem kuchal z auta neprůchodný radiátor s chladičem.Nějaký takový přípravek utěsnil průchodnost takřka dokonale.To už bych si raději nalil do chladicího systému svěcenou vodu.

Doporučuji od firmy TEC je stále tekutý a až na vzduchu to vytvrdne a zalepí míto úniku . Vlastní zkušenost!
T4 Multivan,ATLANTIS, 2.5 TDI ,111KW,
T4 Plechovka 1.9 TD -pracant

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 23. srp 2012 17:47 #102750

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Nedari se mi sundat remenice z klikovy hridele. Ty 4 imbusy jsem povolil, ale ten stredovy sroub drzi fest. Jen se chci ujistit - je tam pravy zavit?

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 23. srp 2012 18:08 #102752

jj je tam normalni zavit..obcas to dava nekdo na lepidlo tak to moc nejde..
Vw T4 California Exclusive
Subaru Impreza 160 KW

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 24. srp 2012 10:15 #102774

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
mam na motoru rozvodovy remen, ktery se napina vodni pumpou. V krame mi tvrdi, ze existovaly dve verze motoru 2.4D, jedna s napinaci kladkou a pevnou pumpou a druha ta moje. Je to pravda?
Je tu nekde navod na vymenu toho myho rozvodu? Jde mi vpodastate jen o to jak spravne napnout ten remen tou vodni pumpou...

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 24. srp 2012 14:37 #102789

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
Napni ho tak, aby ti sel na nejdelsi volne casti "tj.vacka-pumpa" rukou otocit o 90stupnu ;)
ne vic, ne min
B) T4 Multivan 2.5TenDýmIgnoruj gang 8-)

www.facebook.com/groups/vwbusczechfans

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 27. srp 2012 13:25 #102891

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Neni nekde popsany navod vymeny rozvodovyho remene na ten AAB motor? Teoreticky je mi to vesmes jasny, nesmi se nic pohnout, ale s navodem bych se citil jistejsi teda... Hlavne mi jde o tipy jak si zafixovat ty kola aby se nehly, nejaky obrazky... Prochazel jsem toto vlakno a vlakno o remenicich, ale to co hledam jsem nenasel... Dival jsem se i na t4-wiki, tam je toho kvanta, ale konretne tohle jsem tam taky nenasel... Mam heldat dal? Je to (tu) nekde?

Jeste bych upresnil - motor mam venku, prevodovka sundana... Mam zkusit nejak - treba truhlarskou sverkou pres kus prkynka pres venec setrvacniku zablokovat klikovy hridel treba?

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 30. srp 2012 11:41 #103025

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Jeste bych se chtel zeptat na vymenu remenu vacka-vstrikovaci cerpadlo (motor 92). Z knihy jsem vycetl, ze se sundava kolo na cerpadle, takze tam je nejaky klinek nebo drazkovani, ktere zajistuje zpetne nasazeni ve spravne poloze?
Jeste mi neni jasny, jak se tenhle remen napina... Nebo ten se nijak nenapina? Na cerpadle jsem si zatim nevsiml zadnyho napinaku...

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 30. srp 2012 20:03 #103051

• Rob
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1
už je to nějaká doba, co sem to dělal, ale myslm, že je tam klínek, neboj. Ale i kdyby nebyl, má to na něco vliv? Kolo je kulatý, je jedno, jak ho tam dáš, důležitý je mít vačku, kliku a čerpadlo na značkách.
Jestli deš měnit jenom ten, tak si nastav setrvák na značku pro sichr, měly by se ti krýt i značky na čerpadle, zařaď 5ku, ať ti to neskáče při povolování, povol šroub na vačce, sundej kolo, vyměň řemen, nandej kolo, dotáhni. Po dotáhnutí zkontroluj , jestli je setrvák a čerpadlo na značkách. To kolo má myslím postupnej náběh, takže se to bude dotahovat tím šroubem. Jinak tam žádná napínací kladka není, napíná se to posunutím celýho držáku čerpadla - drží ho tuším 3 šrouby schovaný pod čerpadlem. A na tom držáku drží čerpadlo zase 3 tuším tentokrát ale torx šrouby, který když povolíš a pootáčíš čerpadlem, tak reguluješ předvstřik. A reguluje se to podle úchylkoměru nebo podle ucha:-)
VW Transporter T4 2,5 TDI 75kW ACV '99 syncro long

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 30. srp 2012 20:13 #103052

• Rob
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1

raketa napsal: Neni nekde popsany navod vymeny rozvodovyho remene na ten AAB motor? Teoreticky je mi to vesmes jasny, nesmi se nic pohnout, ale s navodem bych se citil jistejsi teda... Hlavne mi jde o tipy jak si zafixovat ty kola aby se nehly, nejaky obrazky... Prochazel jsem toto vlakno a vlakno o remenicich, ale to co hledam jsem nenasel... Dival jsem se i na t4-wiki, tam je toho kvanta, ale konretne tohle jsem tam taky nenasel... Mam heldat dal? Je to (tu) nekde?

Jeste bych upresnil - motor mam venku, prevodovka sundana... Mam zkusit nejak - treba truhlarskou sverkou pres kus prkynka pres venec setrvacniku zablokovat klikovy hridel treba?

Na setrváku máš značku, tu najdi, značí tuším první válec v HÚ. Důležitý je před výměnou sundat kolečko na vačce na straně čerpadla, natočit setrvák a ověřit, jestli se ti kryje i zářez na vačce napravo - protože jedno otočení vačky = 2 otočení kliky. Čerpadlo má taky svoje značky - kryjou se značky myslím na kole se značkami na držáku jestli se nepletu. Setrvák zablokuj - pevnej plochej velkej šroubovák do okýnka setrváku, vydrží to. I když teda ty tam nemáš převodovku, tak to teda nevím:-) Asi bych to dělal na autě, on i ten šroub na klice má 460Nm, moment jako kráva, to nevím, jak to povolíš, když ti ten motor nebude pevně držet někde.. Já to povoloval trubkou a nahřál sem si to horkovzdušnou pistolí (ne plamenem, ať nepoškodíč ten tlumič kmitů na tom kole pro klíňáky) a dotahoval jsem to metrovou trubkou na kterou jsem si stoupl - to tak nějak vyšlo tím momentem. Ještě sem tam dal i pevnostní loctite pro sichr.

jak to ořemenuješ a celý dotáhneš, tak chytni tou 27kou klíčem a párkrát otoč motorem, pokud otočíš klikou 4x dokola, tak se ti to nepotká :D Pokud to teda nekde nepovolí.

Vyměň i řemenici klikovky i vodní pumpu a skoč do VW a kup diamantovou položku pod řemenici klikovky - asi ji tam ještě nebudeš mít.

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 30. srp 2012 20:14 #103053

• Rob
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 1
a jinak si stáhni/kup Jak na to knížku, je to tam pěkně popsaný, bylo to i tu na fóru, ale spoustu informací odtud vymizelo, takže netuším. Na T4-wiki to 100% je, jen to přelouskat:-)

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 31. srp 2012 16:09 #103095

• raketa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Ahoj Robe, dik moc za navody. Knizku od Etzolda mam, ale tak nejak je to tam zmatene popsany, moc variant tech motoru, navic porad odstavce "do 12/94", "do 1/95".... Navic je to prave popsany na aute, ale ja mam motor venku... Remenici na klice uz jsem povolil, diamant podlozku mam, vodni pumpu taky novou. Ale remenici na klice novou nemam... Ta se opravdu meni s rozvodama? Stoji teda docela dost penez (koukam cca 4000 v elitu) http://www.ecat.elit.cz/ArticleDetails.aspx?PartDetailID=30+92+9896&REFPAGE=ArticleBrowser&TNV=694|-31384|-31383|8&TT=car&VehicleID=1763&VehicleTypeID=3 , pokud je to ona...

Zitra na to jdu, tak jsem zvedavej jak to pujde... Motor mi fungoval pred odstavenim auta pekne, remeny nejevi znamku poskozeni, skoro mam nutkani nic nemenit, v duchu rady "Nestourej se do neceho co funguje" :-k

T4 - MOTOR 2.4D (AJA-55kW/75PS / AAB-57kW/78PS) + 2.4TD !!! 31. srp 2012 19:33 #103107

tuto řemenici s rozvodama měnit nemusíš. Vyměnit máš pouze ozubené kolo na klice a středový šroub.
Tuto řemenici je potřeba vyměnit pokud je v háji, to poznáš, když při poklepu o zem cinká. D:_)3
SVĚT SE ZBLÁZNIL. KDO BUDE DALŠÍ???

Vygenerováno za 0.240 sekund

Login