Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 18. pro 2014 21:45 #148248

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Vždy zkouším při nastartovaném motoru....prozatím to mám jen jako příhřev, takže bez motoru to nepoběží. Taky mi napadlo, že je malý průtok, ale pomocné čerpadlo si myslím že nemusí běžet, když běží mechanický čerpadlo motoru ne? Nevím samozřejmě průtok vody v motoru, ale odstaví se to i když motor je uplně ledový, to by tam musela ta voda stát a vůbec necirkulovat...bych řekl.
Je možný že jsou vadný čidla na vodě?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 18. pro 2014 21:48 #148249

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
D5Wmá výstup na pom. čerpadlo?.....na jakém pinu? Schválně zkusím s tim hned vyjet, zdali to pomůže.

edit: funkční co?...pomocné čerpadlo vody? koukal tak před půl. rokem a to běželo, když sem na něj přivedl napětí, ale dnes nevím :unsure:

Čím je ovládané pom. čerpadlo? čidlem vody na motoru?...je nějak ukostřovaný, že má stálé +, nebo se pletu?Že bych ho zkusil na hulváta na zkoušky zapojit aby běželo.

Naposledy změněno: od jerrykx.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 18. pro 2014 21:50 #148250

Aha, tak to běží jako klasika příhřev a nepotřebuje další čerpadlo. Vodní pumpa motoru by to normálně měla utáhnout. To by to muselo bejt nějak extra blbě zapojený apod. Snímače klidně můžou být k.o. Na studeným cca 15-20°C jsem na nich naměřil kolem 15,2 kiloohmu na každým.
VW Multivan Generation 2,5 TDI 111kW MTM
VW Transporter 2,5 TDI 75kW prodanej
Audi Wheel Man 8-)

Naposledy změněno: od Transportérák.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 27. pro 2014 02:03 #148709

Poznatek k poslední stránce a vypínaní příhřevu po dvou minutách - tedy zkušenost s T4 (´97) s jednoduchým manuálním topením.

Zapojení hadic je tak, že od bloku motoru jde voda spodem do příhřevu, pak vystupující voda z D3WZ pokračuje tak, že jde do plastové rozbočky, odtud dále dvěma hadicemi do topných těles v autě (tzn. v první řadě pomáhá příhřev rychle topit posádce), za topnými tělesy se hadice opět spojují v plastovém bazmeku s mechanicky ovládanou klapkou od řidiče - točítko mezi studeným modrým / teplým červeným (klapka vlastně koriguje množství průtoku teplé vody tělesy), odtud dále se voda vrací už jen jednou hadicí k bloku motoru.

Pointa:
Pokud není nastaveno točítko topení na max červenou, tak je omezen průtok vody příhřevem, voda neprochází dostatečně rychle, nebo dokonce stojí. D3WZ pak za poměrně krátkou dobu detekuje nedostatečný rozdíl teplot vody do něj a vody z něj, a spustí ukončovací sekvenci. Přitom je to pouze jeho vyhodnocení situace - že když není topení otočeno na max, tak se asi jeho služby neočekávají, protože nikdo neodebírá horkou vodu :-)
Nevím jestli je to tak ve všech podtypech T4, ale u mě zkrátka byla chyba omezovat topení s nadějí posílat výkon příhřevu do bloku motoru - voda z příhřevu se do motoru vůbec nedostala.

Analogicky je podle mě problém s jednoduchým předěláním příhřevu na nezávislé topení v tom, že sice lze jednoduše přelstít čidla teploty a běžícího motoru, stejně jednoduše lze předsadit před D3WZ pomocné oběhové čerpadýlko (třeba rovnou to dochlazovací v autě) ... ale je to pak víceméně cirkulační okruh příhřevu a těles, který točí malé množství vody. Za chvilku sice valí při zapnutí větráku do kabiny teplý vzduch, ale také se za chvilku vrací do příhřevu jeho horká voda, která se jen minimálně mísí s ostatní vodou v bloku, a příhřev za chvíli vypíná. Ta trocha vody pak rychle chladne. A cyklus se opakuje. Toto řešení má buď absenci regulace výkonu topidla (D3WZ zkrátka neumí hořet jen na třeba 10% výkonu), nebo by to ke zlepšení chtělo v okruhu mít nádrž třeba na 10l vody (příhřev by ji ohřál na těch 80°C, teprve pak by se odstavil, a tato akumulace by tak rychle nezchládla a mohla by dál cirkulovat přes tělesa a topit). Toto se nějak kompenzuje podle mě těmi vkládanými trojcestnými ventily, aby předělaný příhřev točil i vodu přes blok motoru, tím měl co ohřívat a nevypínal tak brzo. Blok motoru je pak poměrně ztrátovou akumulační náhražkou.
T4 long 9míst - 2.5TDI 1997 tm.zelená - bazarový kup 12/2012
Poděkovali: milhaus_syncro

Naposledy změněno: od BenediktVX.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 01. led 2015 22:47 #148978

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Díky BenediktVX....máš recht, když pustim topení "naplno" tak běží. Jen sem trochu nepochopil, jak to udělat tak aby to běželo i bez topení zapnutého naplno? Mam vplánu umístit do vodního okruhu čerpadlo, ale nevím přesně kam :unsure: Dochlazovací čerpadlo zřejmě nepomůže v cirkulaci vody viď?..že bych ho zapojil aby spínalo se sepnutím příhřevu.

Mám tam 5kw příhřev a proto bych rád, aby mi to pomohlo i ohřát motor a né jen topit, když se teplota vody dostane nad 1/3, tak buf už vypne a víš se teplota nedostane, teda když zrovna motoru trochu nezatápím :evil:

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 02. led 2015 18:42 #149013

Ad "dochlazovací vodní čerpadlo":

Čerpadýlko má jednoduchý konektor s "+" a "-". V autě je zapojené tak, že má permanentní "+" a auto si podle svého chtění spíná jeho "-" na kostru. Buď ho můžeš "autu" sebrat a zapojit si ho podle sebe (to bych ale kvůli dochlazování v létě nedělal), nebo si od něj ukradnout odbočku toho "-" a spínat si ho na kostru kromě auta i sám (nejde to pak ale samozřejmě jednoduše na jeden vypínač s DxWZ, kterému se spíná klasicky "+").

Ve vodním okruhu tlačí dochlazovací čerpadlo vodu od bloku motoru do chladiče. Šlo by ho přehadicovat do okruhu před DxWZ, dochlazování auta by ho pak hnalo přes topení a auto dochlazovalo cirkulaci vody jinudy. Toto bych ale nedoporučoval, protože zase při zavřeném topení voda za příhřevem nechodí. Pak se toto řešívá přepínacím ventilem za čerpadýlkem (přepínací rozbočkou), aby tlačilo buď do příhřevu (v zimě) nebo do chladiče (v létě).

Já si pro laborování s příhřevem koupil na ebay.de starší druhé čerpadýlko (můžu si ho dát nezávisle na dochlazování auta kam chci v hadicích a zapojit si jeho konektor podle sebe se spínáním příhřevu). Koupil jsem takto starší do 20€. S přepojením hadic v autě neporadím, já mám nakonec D3WZ zcela mimo okruh auta jako samostatné nezávislé topení (prototyp echt bastl řešení, které není ani předmětem debat sci-fi kroužků :blink: )

Opakovaně odkazuji na www.t4-wiki.de/wiki/K%C3%BChlmittelkreislauf , ty obrázky jak to běhá jsou dobře názorné.
T4 long 9míst - 2.5TDI 1997 tm.zelená - bazarový kup 12/2012
Poděkovali: jerrykx

Naposledy změněno: od BenediktVX.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 03. led 2015 00:51 #149044

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Díky moc, pokusím se to z T4wiki vykoumat, ač z těch schémat nejsem moc moudrý, protože nevim které schéma je pro mě a celkově se v tom ztrácím, ale pokusim se to pochopit :silly:

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 08. led 2015 18:34 #149362

• siki89
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 1
Hlavně musíš taky mít min 1/3 nádrže plnou, u mě jak mi klesne dojezd pod cca 250-300km tak příhřev jen naskočí, zablafá a skončí, je to tak origo, aby když ho máš předělaný na nezávislé topení (jako já díky origo rozšiřující sadě) tak aby jsi někde při kempování nevysos nádrž do nuly a pak neběžel k pumpě s kanystrem.
Modrý dříč a vyladěný mazel T4 Long 2003 2,5 TDI

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 08. led 2015 20:28 #149378

• Othon
  • Uživatel je blokován
  • Uživatel je blokován
  • Obdržená poděkování 1
A díky tomu kombi ventilu ti to motor předehřeje? tzn,že po nastartování máš hned ručičku teploměru chladící kapaliny někde kousek před provozní teplotou?

siki89 napsal: Hlavně musíš taky mít min 1/3 nádrže plnou, u mě jak mi klesne dojezd pod cca 250-300km tak příhřev jen naskočí, zablafá a skončí, je to tak origo, aby když ho máš předělaný na nezávislé topení (jako já díky origo rozšiřující sadě) tak aby jsi někde při kempování nevysos nádrž do nuly a pak neběžel k pumpě s kanystrem.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 10. led 2015 13:46 #149490

• siki89
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 1
Záleží samozřejmě na tom jak dlouho to máš před nastartováním motoru zapnuté , jak máš výkonný bufík (já mám origo D3WZ tj. 3kW,ale jsou i 4 a 5 kW), jestli máš zaplé vniřní ventilátory ( aby jsi si vyhřál auto) a na venkovní teplotě ( když je venku mínus 15 tak se ohřeje voda samozřejmě pozdějš než když je venku nula). U mě když mám vyplé vnitřní topení (chci pouze ohřát motor) , venku třeba -10, tak za cca 20 min je motor solidně ohřátý. Na horách to programuju tak 45min před příchodem do auta a jdu do tepla . B)
Modrý dříč a vyladěný mazel T4 Long 2003 2,5 TDI

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 11. led 2015 08:24 #149528

• Othon
  • Uživatel je blokován
  • Uživatel je blokován
  • Obdržená poděkování 1
A máš climatronic?

siki89 napsal: Záleží samozřejmě na tom jak dlouho to máš před nastartováním motoru zapnuté , jak máš výkonný bufík (já mám origo D3WZ tj. 3kW,ale jsou i 4 a 5 kW), jestli máš zaplé vniřní ventilátory ( aby jsi si vyhřál auto) a na venkovní teplotě ( když je venku mínus 15 tak se ohřeje voda samozřejmě pozdějš než když je venku nula). U mě když mám vyplé vnitřní topení (chci pouze ohřát motor) , venku třeba -10, tak za cca 20 min je motor solidně ohřátý. Na horách to programuju tak 45min před příchodem do auta a jdu do tepla . B)

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 14. led 2015 09:37 #149783

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
ahoj,
chci se poradit ještě ohledně umístění přídavného čerpadla vody.
Mam vplánu ho osadit přímo před D5WS, takto:
www.t4-wiki.de/wiki/images/Kuehlsystem_K...ifikation_Pumpe1.jpg

ale nejsem si jistý zdali mi to pomůže k tomu aby to ohřávalo i motor, neboli spíš aby to topilo i když nebudu mít topení "maplno"

dík

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 15. led 2015 23:37 #149857

• Othon
  • Uživatel je blokován
  • Uživatel je blokován
  • Obdržená poděkování 1
na toho páná náááhodou kontakt nemas vid? :)

dins. napsal: Tak jsem si nechal předělat Příhřev motoru D3W na nezavislé topení.FUNGUJE TO :)
Mám Climatoronic a orig horkovzdušný topení.
Přestavbu mi dělal p. Čermák je fakt dobrej ale nema vlastní dílnu:-(
Nekupoval jsem žádný další čerpadlo proste nic. jen par vicepolovych rele a je to zapojeny nejak přes diody. Cena cca 2000,-
Na palubce mám dokoupeny dva vypínače jeden starý ohřev zadniho okna (zapnuto vypnuto)a dvoutlačítkový vypínač ventilatoru.
Druhý hodiny jsem nechtěl jsou drahy a k čemu.... nebyly by kam dat.

Jen popíšu jak mi to funguje ....zapojení po me nechtejte. Je možny se na to samozrejme u me podívat mam garaž i jamu.

Takže tlačítkem od vyhřívání zapínám přívod do bufika tak aby mohla v nem fungovat elektoronika. TZN.
kdyz je zapnuty tak chodi tak jako pri vyjezdu z fabriky.
Kdyz je vypnuty tak mi nestartuje bufik kdyz za mraziveho počasí jen preparkovávám auto.
Pri zapnutym tlačítku když bufík nastartuje tak mi zhasne podsvicení (vím že běží) a rozblika se mi žluta dioda napojena na čerpadlo (vím jak klape).
Použítým Dvojtlačítkem ventilatoru rozděluji jen spínaní od původnich hodin. (vzduch ,voda) je to podsvicene a vypada to moc hezky :-) .

Když programuji na rano vodního bufíka tak nastavim hodiny sepnu dvojtlačítko (voda) a zapnu tlačítko vyhřívání (ted vím že mi naběhne vodní bufina) další věc co se da je že nastavite climatronic aby vyhříval kabinu nebo jenom motor, to se dela tak ze climatronic vypnete pri zapnutem zapalovani (pak se po nabehnuti bufiny vyhriva jen motor) kdyz ho nevypnete tak klasicky se po nastartovani bufiny rozebehne ventilator a odmrazi. (sezere to vsechno teplo z bufika).

Další funkce tohodle zapojeni je že při teplym motoru a stojícím autě se dá pustit ventilator +oběhové čerpadlo. Bufik nebeží a vy odcerpavate teplo z motoru dokud tam nejake teplo je (využívám na benzínkach a když je pes v aute nebo mlada a ja potřebuju klíčky). TZN vypnute tlačítko vyhřívání zapojene viz nahoře a zapnute hodiny +dvojtlačítko voda

No snad to nekomu pomuze v inspiraci jak to zapojit a mit vse pod kontrolou. Ja než ovladani vysvetlil brachovi tak jsem ho malem jako nechapajiciho prizabil.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 18. led 2015 20:34 #149992

• worxe
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 26
prosím ,přestaňte s tou citací ,dá se to napsat ve zkratce v jedné větě a nenasírá to vlákno...
???

Naposledy změněno: od worxe.

T4 - naftové TEPLOVODNÍ topení/příhřev/předehřev D3WZ/D4WS 19. led 2015 08:22 #150008

• jerrykx
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
takto sem vyřešil pomocné čerpadlo vody já, třeba se někomu bude hodit jako inspirace:

není to úplně esteticky hezké, ale chtěl sem čerpadlo do horizontální polohy a nijak nezasahovat do hadic motoru a výfuku příhřevu. Spodní podpírající plech je jen provizorní ;)

Vygenerováno za 0.146 sekund

Login