Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: Pojistková skříňka, výměna, jak na to?

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 09. čen 2025 11:49 #212228

Začal mi vynechávat kontakt na relé žhavení. Při žhavení musím relé přitlačovat rukou na patici, jinak nežhaví. Patice má vadný kontakt. Jak se lze dostat pod panel pojistek,
abych mohl kontakt opravit, případně vyměnit celý pojistkový panel za nový? Nikde jsem nenašel návod na demontáž.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 14. čen 2025 22:20 #212242

Je to celkem jednoduché. Odpojíš baterku , na levé i pravé straně pojistkovky jsou šedé/nebo bílé háčky - ty odjistíš (pokud máš model 96+ tak nejdříve demontovat plech před pojistkovkou - 2x šroub a 1x matka , vše na 13 klíč) , pak vyklopíš pojistkovku k sobě - směrem relátka dolů , středem pojistkové skříně vede pojistná lišta - tu zatlačíš cca o 1 cm do strany a můžeš začít vyndavat konektory. Nemusíš je popisovat či označovat , jsou atypické a nikam jinam než na své místo zapojit nejdou. Pak už "jen" rozpůlíš pojistkovku - jsou to 2 plastové protikusy zacvaklé do sebe a můžeš se dát do čištění zoxidovaných částí
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw
Vw t4 california 2.5tdi - žabka 2
Poděkovali: Transporter IV.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 03. čec 2025 11:26 #212261

Děkuji moooc. Jak opadnou vedra, tak se do toho pustím.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 15:13 #212270

Tak pojistkovku jsem vyklopil. Snad se mi povede se dostat k paticím. Nečekal jsem, že to bude tak složité.

Naposledy změněno: od Transporter IV..

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 15:17 #212271

Tak snad se k paticím dostanu....
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 16:04 #212272

Tak jsem se dostal k vyndání konektorů. Až na dva, u kterých fak nevím na čem drží a jak je vyndat. Jsou to ty na fotkách.
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 17:12 #212273

Ještě mám dotaz na ty dva plastové protikusy. Ty jsi to někdy rozdělával a kontakty čistil, nebo to píšeš jen jako že se to dá teoreticky
rozebrat a vyčistit? Zkoušel jsem ty dva kusy oddělit od sebe a skončil jsem na tom, že na jedné straně ty dvě půlky u sebe něčím
pevně drží a nejdou od sebe ani tou nejhrubější silou oddělit. Podívej se na fotku.
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 18:18 #212274

Tak jsem použil ještě větší hrubou sílu, a ty dvě půlky od sebe nakonec povolily. Nešly od sebe právě proto, že kontakty na relé žhavení
jsou opálené, a jak to tam jiskřilo, tak se zatavily do umělé hmoty na patici. Ty dvě půlky jak nešly od sebe, tak na jedné straně sříňky držely
právě na tom zapečeném kontaktu.
Zkusím to obrousit a očistit, ale současně se již poptávám po nějaké zachovalé skřnce.
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 15. čec 2025 23:13 #212275

Tak jsem dal skříňku dohromady. Musel jsem, jelikož nová není nikde k sehnání... Ale je naprostá jistota s tím, že konektory při montáži nelze splést?
Většina se jinak zapojit nedá, ale u některých si nejsem jistý, jelikož pasují na různá místa. Zejména některé jednopinové, které se dají snadno přehodit. .
Nerad bych vyhořel... Teď lituji, že jsem si to před rozebráním nevyfotil nebo neoznačil... Po zapojení všech multipinových konektorů,
které jsou zapojeny jak mají být, mi "plonkových" zůstalo víc než deset jednopinových konektorů, o kterých nevím kam je dát...
Po zapojení baterie funguje osvětlení, startér točí, ale nesvítí kontrolka žhavení a uzávěr nafty zůstává zavřen. Tím pádem nejde nastartovat...
Spoléhal jsem se, že to splést nelze, jak jsi psal...Posílám fotky z rozdělané práce...

Ještě jsem během hledání schémat a hlavně fotek zapojení našel na netu téma, kde řeší stejný problém. Ty kontakty relé žhavení jsou namáhány silným proudem
a často se vypalují. Marně hledám fotku zapojení, podle které bych umístil ty jednopinové volné konektory, z nichž většina pasuje vlastně kamkoli na volné místo.

www.vwt4forum.co.uk/threads/t4-1993-glow...use-box-fix.1797889/
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 16. čec 2025 15:22 #212277

Dnes pokračuji v práci... Pojistková skříňka připojena, světla svítí, všechno funguje jak má kromě kontrolky dobíjení, žhavení také funguje, startuje již bez problému.
Nevím ovšem, zda je všechno dobře zapojeno, protože v kabeláži mi přebývá spousta jednopinových konektorů, . Ale možná že jsou to jen slepé konektory,
které ani původně nebyly zapojeny. V kabelovém svazku jsem takových našel víc

.Na druhé fotce jsou vidět ty jednopinové konektory, které není kam dát.... A také si nejsem jistý u těch tří červených, dva velké
a jeden menší, které jsou zřejmě od baterie, ale protože pasují do více míst, tak si vůbec nejsem jistý, kam který vlastně správně patří.
.Poradí někdo? Na netu není o tom skoro nic..Každopádně ovšem mnohokrát děkuji za ten tip s rozpůlením pojístkové skříně a opravou kontaktů uvnitř.
Jak jsem se díval po zahraničních fórech, tak tohle je opravdu považováno za "vyšší dívčí" a málokdo se do toho bez obav pustí. Je vidět, že Mickey
je opravdu machr, jakých je málo.
Přílohy:

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 17. čec 2025 10:07 #212278

Sága pokračuje další den, aniž by se někdo ozval s nějakým doporučením nebo radou. Někde je něco zapojeno špatně, zkrátka jsou tam konektory,
které umožňují různá zapojení. Jsou to ty od červených drátů, které se zapojují na krajích pojistkovky. Zkoušel jsem všechny možné kombinace, ale stále
mám jeden problém. Po otočení klíčkem před nastartováním by měla svítit kontriolka dobíjení a po nastartování by měla zhasnout. Jenže ona nesvítí
před nastarováním vůbec a po nastartování jen malinko problikne. Dobíjení přitom funguje. A další problém je, že ihned
po nastartování se rozsvítí potkávací světla a zhasnou současně s vypnutím motoru. Mickey je zřejmě na dovolené, a kromě
něj zde asi není vůbec nikdo, kdo by mohl poradit....Kdybych si všechny konektory co co mají jeden pin během demontáže fotil nebo označil, neměl bych
dnes několikadenní problém...

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 17. čec 2025 10:08 #212279

Sága pokračuje další den, aniž by se někdo ozval s nějakým doporučením nebo radou. Někde je něco zapojeno špatně, zkrátka jsou tam konektory,
které umožňují různá zapojení. Jsou to ty od červených drátů, které se zapojují na krajích pojistkovky. Zkoušel jsem všechny možné kombinace, ale stále
mám jeden problém. Po otočení klíčkem před nastartováním by měla svítit kontriolka dobíjení a po nastartování by měla zhasnout.
Jenže ona nesvítí před nastarováním vůbec, a po nastartování jen malinko problikne. Dobíjení přitom funguje, napětí na baterce je změřeno vyšší za běhu motoru, než
v klidu.

Mickey je zřejmě na dovolené, a kromě
něj zde asi není vůbec nikdo, kdo by mohl poradit....

Kdybych si všechny konektory co mají jeden pin během demontáže fotil nebo označil, neměl bych
dnes několikadenní problém...
Vypadá to, že všechno elektrické na autě funguje.
Ale že kontrolka dobíjení v klidu před nastartováním nesvítí, to mi již vadí. Kdyby za jízdy praskl kliňák, odešel alternátor apod.,
tak se o nedobíjení nedozvím.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 20. čec 2025 19:29 #212282

Hoj , my se dnes vrátili z Itálie, takže dřív to nešlo. Ty velký červený mají taky na boku drážku/výstupek , a nikam jinam než na své místo zapojit nejdou. Jinak ty různě barevné jednokonektory patří do stejně barevných sběrnic (ty krabičky nad pojistkovkou) . Modré do modré "krabičky" atd... pak by ti mělo fungovat vše
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw
Vw t4 california 2.5tdi - žabka 2
Poděkovali: Transporter IV.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 23. čec 2025 09:01 #212284

Děkuji. Tak to mne nenapadlo. Ty barevné krabičky jsou vlastně propojky. Modrý se v nich spojí s modrým, zelený se zeleným atd... Je to tak?
Akorát u té modré nesedí počty. Drátů s modrými jednopiny konektory je tam sedm, ale v té modré krabičce jsou jen čtyři piny. Dále je mi záhadou,
že všechno od elektriky v autě funguje kromě té jediné kontrolky dobíjení, a to i přestože ty jednopinové konektory nejsou vůbec nikam zapojeny.

Pojistková skříňka, výměna, jak na to? 07. srp 2025 17:23 #212301

Tak vidím, že si opět musím poradit sám.... :-( Nikdo zde zřejmě absolutně neví ani netuší, jaké dráty vedou ke kontrolce dobíjení, tak to zde vzdávám.
Zapnul jsem tedy do zásuvky zapalovače voltmetr, a kontrolka dobíjení mi teď je (nebo spíš musí být) ukradená, protože nic nesignalizuje.. . Ach jo...

• Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.103 sekund

Login