Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 10. bře 2012 23:10 #93671

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
bych se na to vrtání mohl :-AD(A kvuli tomu origo vlasu co tam vede :snoty:

Mam navic pod kobercem 2x20 pro hudbu a vejdou se celkem v poho do origo žlábku co ním vede origo instalace k židlím a ručce ;)
"2x20 vede až k spolujezdci pod židli"
http://www.soundshop.cz/1848-kabel-20-m ... entni.html
V motorové stěně jsou nevyužité průchodky, takže instalace vnitřkem pohoda.

Relé dej klidně k přední baterii, je jedno kde bude.
Když už instaluješ druhou bateri, tak zvaž jak hodně ji budeš zatěžovat,
píšeš o káblech od startéru a relé "jen" 60A :-k
B) T4 Multivan 2.5TenDýmIgnoruj gang 8-)

www.facebook.com/groups/vwbusczechfans
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 00:38 #93679

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
Nemáte někdo zkušenost s použitím podobného regulátoru pro ochranu druhé baterie?

http://www.led-elektronika.cz/?action=detail&id=ID40

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 09:05 #93688

• Trcek
  • Avatar uživatele Trcek Autor tématu
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 72
Nevypadá to zle a šel by tam zapojit i solární panel.
Vw LT 35 Karmann Missouri (barák na cestach)
Vw T3 syncro Bundeswehr Westfalia

Srazy ATC Karvanky Jihocesky T-club z.s.

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 10:29 #93697

Já tahal 50mm2 kabel vnitřkem a to :
z motoru do kabiny průchodka v příčce za pojistkovku
dále podél L nadkolí pod kobercem ke schodu u řidiče( ten plast schod se musí zevnitř vyřezat) a vede to přesně v tom žlábku pod tím nástupním schodem na kraji karosérie u prahu( je tam takovej žlábek) a pak mi to vystupovalo u B sloupku z pod toho plast schodu dále...
To celé mi propojovalo po startu 200A relé.
Jinudy jsem vnitřkem pro takovýho "hada" ve flexo opletu cestu nenašel...
Nebo jak píše Marsoun, pod koberec např 2x 25mm2 by mohlo ještě tak nějak vlézt...
VW Multivan Generation 2,5 TDI 111kW MTM
VW Transporter 2,5 TDI 75kW prodanej
Audi Wheel Man 8-)

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 11:17 #93705

Díky za rady, ten schod u řidiče se mi docela zamlouvá ...
Maršoun - jo, vzhledem k takovýmu kabelu je to "jen" 60A (větší zrovna nemam a kupovat se mi nechce - nad 100A už nebudou asi zrovna "za hubičku") - pro ten kabel jiný využití nemam a to relé chci spínat "bezpečně" (jak jsem psal, ideálně po ustálení napětí po startu), takovej kabel by se mohl hodit třeba i na "nouzový" přemostění nějakym tim ručnim přepínačem ... ale když už jsi to načal, napadla mě ještě jedna věc (jestli to neni blbost) - co tam dát dvě relé paralelně a ten kabel do nich rozdělit?? (jestli se nepletu, tak by to pak mělo bejt průchodný až do součtu jejich proudovýho zatížení, ne?) Event. by nebylo špatný to zkombinovat s nějakou nedestrukční tepelnou pojistkou, ale tu mam zas "jen" 30A ...
ad regulátor - šikovná, ale ne moc univerzální věcička - na zapojení mezi dvě baterky to asi nebude moc vhodný - za prvý to zvládá jen 12A a za druhý to docela žere - 100mA neni málo na klidovej odběr (v kombinaci se slušnym panelem by i zataženej den mohl dobít baterku víc než by se přes noc vybila - při stálým zapojení)

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 11:23 #93707

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31

Trcek napsal: Nevypadá to zle a šel by tam zapojit i solární panel.

jj ten by šel ještě připíchnout :-)

mě se zamlouvá hlavně tohle:

Technické parametry:
- Napětí zpětného připojení k zátěži : 11.8V +/- 0.2V
:arrow: - Napětí pro odpojení zátěže : 10.8V +/- 0.2V :)
- Napětí pro ukončení nabíjení : 14V
- Výstupní napětí DC :12V
- Ztrátové napětí nabíjecího obvodu : <0.4V
- Ztrátové napětí vybíjecího obvodu : <0.2V
- Operační teplota : -25°C až +60°C
:arrow: - Max. proud z panelu : 12A :(
:arrow: - Max. proud do zátěže : 12A :(
- Vlastní spotřeba : 100mA
- Rozměry : 102x45x107 mm
- Váha : 136g

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 11:39 #93708

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31

FandaTDI napsal: Díky za rady, ten schod u řidiče se mi docela zamlouvá ...
Maršoun - jo, vzhledem k takovýmu kabelu je to "jen" 60A (větší zrovna nemam a kupovat se mi nechce - nad 100A už nebudou asi zrovna "za hubičku") - pro ten kabel jiný využití nemam a to relé chci spínat "bezpečně" (jak jsem psal, ideálně po ustálení napětí po startu), takovej kabel by se mohl hodit třeba i na "nouzový" přemostění nějakym tim ručnim přepínačem ... ale když už jsi to načal, napadla mě ještě jedna věc (jestli to neni blbost) - co tam dát dvě relé paralelně a ten kabel do nich rozdělit?? (jestli se nepletu, tak by to pak mělo bejt průchodný až do součtu jejich proudovýho zatížení, ne?) Event. by nebylo špatný to zkombinovat s nějakou nedestrukční tepelnou pojistkou, ale tu mam zas "jen" 30A ...
ad regulátor - šikovná, ale ne moc univerzální věcička - na zapojení mezi dvě baterky to asi nebude moc vhodný - za prvý to zvládá jen 12A a za druhý to docela žere - 100mA neni málo na klidovej odběr (v kombinaci se slušnym panelem by i zataženej den mohl dobít baterku víc než by se přes noc vybila - při stálým zapojení)

S relátkama máš recht, taky tyto věci skládám z věcí co mám poruce. Takže mám pro hudbu zapojené 3x40A + to originální 70A, výsledek = konečně se to originální nehřeje :-)
před montáží přídavných relátek a úpravě napájení jsem na kapacitoru zesilovače nikdy neviděl 14V :-(

a k regulátoru, použil bych ho jen jako ovladač pro relátka :-k

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 11:53 #93710

Jo taak - to neni špatnej nápad takhle hlídat podpětí/vybití ;) , ale už kvůli tý spotřebě by to nějakej ten panýlek zasloužilo ...
4 relátka už je taky docela dost, to ty cívky taky něco sežerou, ale při dobíjení to vadit nebude ...

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 11. bře 2012 12:04 #93711

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
jj.relátka jsou zanedbatelná při nastartovaném motoru, ale máš pravdu s tim regulátorem 100mA je fakt hodně pro hlídání podpětí :cry:
To chce něco míň uchlastaného :-k

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 15. bře 2012 21:19 #94149

tak jsem zkoušel, kudy ten kabel potáhnu, ale ten schůdek nevypadá moc "schůdně" :lol: - "z boku"/v horní půlce těžko něco vyříznu, abych nebyl skrz, žebrování je jen dole, ale taky docela mělký a znamená to dalších cca 30cm kabelu nahoru a dolu, přitom pod kobercem by ten kabel dosáhl akorát někam za relébox, ale udělal by tam stejně bouli, tak zvažuju, že bych podélně rozpůlil nějakou "akorát širokou" PVC trubku a hodil to pod ní a táhl mezi pravou stranou řidičovo sedačky a řadicí pákou někam k levý straně středovýho tunelu ... no uvidíme, jestli mě nenapadne ještě lepší řešení ...
Ale hlavně se naplnily moje obavy s baterkou - tu z Passata tam fakt nedam, nehledě na kabely vyhřívání by tam byl asi tak milimetr prostoru, což neni ani na nějaký zakrytí, aby to nedrhlo :( ... takže sháním 17,5cm vysokou (trakční) baterku za dobrej peníz, ale ne že by se mi chtělo kupovat novou :(

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 29. bře 2012 22:34 #95224

tak baterku mam, sehnal jsem nízkou starší Vartu(s ní to byl taky boj - měla vysokej ten spodní rantl, takže tam nešla a musel jsem to upravit - naštěstí jsou to jen "žebra" a ne součást "obalu" baterky, rantl pod sedačkou by to nechytl snad ani kdybych ho ohnul do pravýho úhlu :roll: ), připravil kabely (nakonec nebyl tak dlouhej, jak jsem myslel, takže mezi sedačkou a šaltpákou ke středovýmu tunelu bylo asi nejschůdnější, ale stejně musim ještě dořešit umístění "relérozvodny" - 8L0941822A vhodný už kvůli šroubovejm spojům a možností napojení dalších spotřebičů jako bufík, větrák, ... na druhou baterku, když nepoběží motor ;) - pův. jsem tam našel místo a uchycení aspoň pro jednu stranu vedle relátek pod rádiem, ale dosáhlo to tak tak bez středovýho tunelu, kterej to ještě ohne/natlačí dozadu, takže přemejšlim, že ten "box" chytim nějak přímo na plast k vrchní straně tý středový přihrádky, to ještě musim "dokoumat" ... btw. ten silnej přepínač jsem ne(do)hledal, tak tam budu mít aspoň dvě relé celkem 130-150A (70A č.202 v tom boxu z Passata a k tomu tam přidam NVF4-4C-Z60a, který je na 60/80A(špičkově) a má míň žravou cívku ... na startování s první slabší baterkou to sice pořád neni, ale snad to pomůže rychlejšímu dobíjení druhý, atp. a snad mi to altík odpustí :)
btw. ještě jsem porovnával schémata a hledal nejvhodnější "automatiku ovládání" (tj. ne přímo proti zemi, což je i "nejžravější") a koukal jsem, že v novějším schématu pro origo druhou baterku (pro eurovan - už ne cívka proti zemi) je opačně kontakt 30 a 87 - to je asi fuk, co? Ale všiml jsem si toho kvůli tý diodě (v relé) a modrýmu vodiči (altík) proti ovládání startéru? Chápu, že to sepne pokud běží altík a zároveň neni v chodu startér, ale to ten ro/sw funguje bez proudu jako zem? :?: ...
[attachment=0:dgxu28gt]<!-- ia0 -->2.baterie_eurovan_schema.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:dgxu28gt]
Chtěl bych to vymyslet důmyslněji a altíku ty relátka "oplatit" aspoň zpožděnym sepnutim podle nabití první baterky, ale přesný řešení jsem vymyslel asi zatim jenom pro 87a, tj. opačný spínání, což neni dobrej nápad už kvůli spotřebě cívek (obě asi 0,36A, což je hodně) ...
dam si od toho chvíli oraz a třeba mě něco napadne ...
Přílohy:

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 29. bře 2012 23:55 #95238

• Maršoun
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 31
Myslim, že si to zbytečně komplikuješ :)
Kdybych ti do toho mohl kecat,tak dej relé k motorové baterii ;)
má to několik výhod, jednoduchá montáž, máš v motorovém prostoru oba +, takže mužeš třebas v campu připíchnout nabiječku, houpnout ji pod kapotu a dokrmovat druhou baterii, když přitáhneš alespon 20tku, tak můžeš vytáhnout očko pro nouzový start, jednoduší cesta i pro přepojení autoradia, telky, dvd, alarmu... atd atd atd... ;)

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 30. bře 2012 00:47 #95239

Na tom, co řikáš, něco bude ... hlavní argument je tam víc místa a možnost nabíjet je zvlášť - zrovna přemejšlim, jak (rovnoměrně) by se nabíjely obě najednou, když mam v motoru 100Ah a pod sedačkou 70Ah? (mohl bych si k relátkům přidělat i přepínač, ale na to by se muselo opatrně, abych na to nezapomínal, protože za delší dobu by se mohla první vybít víc a pak by to při startu mohlo docela žhavit ...) - Kabel od druhý baterky k tomu středovýmu tunelu je myslim 25tka (jako ten zemnící) a pro sichr jsem ho tam, kde neměl tu plastovou "vroubkovanou ochranou trubku"(ta vyšla asi na dýlku celý ručky) obalil tim "molitanem s látkou a lepicí páskou", co se dává přes svazky, celý ještě omotal tou textilní páskou a zatavil do smršťovačky :-) , ale od baterky ke středovýmu tunelu to je jen 16tka (podle elsy - ale neřekl bych, že je slabší než ta tvoje dvacítka nahoře), takže stejně přemejšlim, že k první baterce prdnu tak 80A pojistku ... on ten středovej sloupek má taky něco do sebe (přepojim na druhou permanentně rádio, na větrák asi přidam vypínač jen na 1., event. 2. stupeň, mam to blízko k voltmetru, co jsem si tam přidal s přepínačem I-0-II ... ), v motorovym prostoru budu z druhý baterky potřebovat počítam max. bufík a čerpadlo a to stačej slabší dráty a těch mam dost, jen aby se to tam nějak rozumně vešlo a ničemu nepřekáželo ...
co to ovládání relé nabíjení? Máte někdo nějaký "lepší" než origo řešení?

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 31. bře 2012 13:56 #95319

• Risa
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
ahoj kluci,
jak prosim resite to, ze privodni kabely k relatku od baterie mate cca 8-16 mm prurez a konektor na relatku je klasicky fast-on? Fast on konektory jsou jen do prurezu 6mm nebo se mylim??? Mate to pak tedy nejak zredukovane nebo to rele co tam mate, ma jine konektory? Diky zai nfo.
Napada me jedine dat pred relatko pojistku a ta by to teoreticky mohla redukovat.
Nebo ne??
Hodte sem, jak to mate vyreseny.
Diky Pavel

T4 - DRUHÁ AUTOBATERIE + přepojení spotřebičů 31. bře 2012 18:39 #95326

Tak Risa nebo Pavel? :)
Fastony se dělaj i 9,5mm, třeba tady (ale maj u toho špatnej obrázek):
http://www.gme.cz/fastony-na-kabel/fast ... -p834-141/
ale silnější kabely se do toho taky nebudou krimpovat nejlíp, i proto jsem volil ten relébox

Vygenerováno za 0.154 sekund

Login