Zdravím všechny,
mám veliký problém! Po cestě z dovolené jsem kousek za Vídní zažil poruchu motoru. Nejsem automechanik a v technických věcech se vyznám jen okrajově, nicméně pokusím se popsat co se mi při návratu přihodilo....
Jeden z ventilů (nebo jeho část) na 5. válci se uvolnil (upadl - nevím jak to nazvat, ani jak si to vysvětlit) a spadl dovnitř do válce, kde ho píst za chodu rozmlátil o hlavu motoru! Výsledek je ten, že mám poškozenou hlavu motoru, blok motoru (povrch 5. válce je na dotek citelně zvlněný), samozřejmě píst, ventily a vačku. Pro lepší představu současného stavu přikládám pár fotografií....
Můj automechanik mi tvrdí, že motor který vlastním není u nás v republice v současné době k sehnání. Je to prý typ, který se dělal nejméně a nejkratší dobu. Navíc by mi prý koupi zánovního motoru ani nedoporučoval... Koupě nového motoru stojí přibližně 250 tis. korun. Takže mi zbývá už pravděpodobně pouze jediná možnost. Výbrus motoru! Tato oprava prý ale představuje rovněž riziko a výsledek není garantovaný....!
Kousek od Prahy existuje firma, která se zabývá GO motorů. Tato firma prý udělá výbrus a poté vytvoří ochranou ocelovou vrstvu válce, která by měla rozměrově přesně kopírovat původní vnitřní rozměr válce. Nevím, nerozumím tomu, v té firmě jsem zatím nebyl, ale takto nějak mi to bylo řečeno....!
Co byste v mé situaci dělali Vy? Koupit nový motor za 250 + práce, nebo se pokusit opravit ten stávající s nejasným výsledkem? Nebo existuje jiné řešení....???
Za každou informaci budu vděčný!
Předem díky.
Petr