Nevím jestli to bude pro někoho užitečné, jen mám potřebu sem napsat svoje zkušenosti s T5 skřínovým vozem, se kterým jsem jezdil od r.2004. Jednalo se o motorizaci 62kW (63?) což je ta nejslabší která byla k mání. Minulý týden jsem odevzdal již třetí vůz, je to služební auto a máme ho vždy na 4roky, pak se vrací leasingovce. Nájezd za ty 4 roky 140- 160tis. Auta byla stabilně naložena , celková hmotnost 2,6-2,8t , když čovek někdy potřeboval něco odvézt, bylo to i přes 3t (někdy i hodně před povolenou). Spotřebu nevím, ani jeden z vozů neměl palubák. První kousek 2004-2008 prošel výměnou rozsypaného setrváku(130tis.), výměna všech ložisek, občasné známé závady blinkrů, hodně často závady zámků bočních+ zadních dveří nákl. prostoru ( dvakrát jsem si zamkl klíče uvnitř, jednotka nevěděla že jsou otevřené dveře a zase zamkla), poloosa, čepy a tyče stabilizátorů, upadlá hadice od turba(praskla sponka). Topení sedačky řidiče po roce odešlo, po výměněn sedáku odešel za další rok, pak už jsem to nenechával měnit. Takže 2 závady kdy se nedalo odjet a čekal jsem na odtah. Kobereček řidiče nijak neopotřeben. Utržené poutko od zadních výklopných dveří (po 3 letech). Tenkrát jsem jezdil jako to hovado, furt plnej plyn ... Druhý vůz 2008-2012- výměna ložisek nábojů na levé straně, občas závady na centrálu a zámkách (lezu do auta fakt hodně často, xkrát za den). Jedenkrát zabouchlé klíče ve voze (opět chyba centrálu). Jeden kolaps po ujetí cca 4 km zdomova, kuna ožrala nějaké hadičky u motoru ale to se dalo zbastlit v terénu provizorně. Po dvou letech nefunkční vyhřívání sedačky, po opravě reagovala s velkým zpožděním a topila jak kráva. kobereček řidiče s dírou a lehkej důlek v podlaze od paty, zadní poutko dveří opět prasklo(po dvou letech) S tímhle jsem jezdil už o něco klidněji, hlavně jsem nejezdil jak to hovado( a ve voze GPS). Poslední auto 2012-2016 - výměna zámku bočních dveří. Výměna žhavící svíčky(jen indikace na palubce, normálně to naskočilo). Opět po roce měněn sedák protože netopil, po výměně opět bláznivá funkce topení. Kobereček řidiče natotál, v podlaze od paty prohluben jak prase, zadní poutko po roce urvané, po roce znovu prasklo a už sem to nenechával měnit. S tímhle autem jsem už jezdil téměř na pohodu (kontrola GPS). První motor žral olej, druhý ho žral ještě víc, poslední (PD) sem nedolíval ani kapku. Všechna auta svítila špatně - jasně, bylo to naložené ale bud si čovek nastaví tlumené tak aby viděl dostatečně daleko a pak dálkové svítí do oblak anebo obráceně ale na tlumené je vidět jen nebezpečně blízko. A vůbec se mi nelíbil ten"světelný tok", prostě jet na tlumené mě vždycky štvalo, zvlášt při dešti . U posledního vozu přibyla funkce stažení bočních oken pokud držíte na dálce knoflík odemčení - v servisu mi řekli že to nejde deaktivovat. Což mě neskutečně drtilo, pač se mi ty okna spustily několikrát když jsem nebyl u auta( zmačko se mi to vkapse při práci a byl jsem na dostřel dálkáče) jednou lilo uplně hrozně a promoklo to sedačky a podruhý sem měl v kabině plno věcí a kolem chodili lidi.
Všechna auta v mrazu , když uhodilo nějakých těch -20 startovala jak traktor, někdy nenastartovala ale připojená nabíječka na 10 minut to vyřešila. První dvě auta moc v zimě netopila, to poslední už mělo příhřev motoru a bylo to znát.
Obecně u všech téček mi nejvíc vyhovovalo pár věcí - podvozek, pohodlí řidiče (položenej levej loket na rantlu u okna při držení volantu to je návyk jak prase, a v jinejch dodávkách kde není možnost vám to bude chybět), ergonomie palubky.
Nové auto, které mám týden je T6, s agregátem 103KW - pro většinu tady na foru je to asi to minimum výkonu který by byly ochotný strpět ve svejch téčkách, ale pro mě to je hroznej nárůst !!!! Tady sešlápnu pedál a cejtim odezvu, zátah....u tý 62kw verze sem cejtil maximálně nervy.
ještě pár postřehů k t6 i když je to jiné vlákno - u t5 mi hodně vyhovovalo umístění autorádia, měl jsem tam svýho pionýra a rukou na radičce se dalo jedním prostem ovládat přes jog všechno (prolejzání adresářů na usb nebo kartě), aniž bych musel na ten diplej kouknout. U t6 je rádio s dotykovým displejem ale to ovládání je tak nedomyšlený že mě berou nervy pokaždý když ho ovládám - něco lze ovládat otočným voličem,, ale pro návrat z menu musíte hrabat na displej, pravej otočnej volič je tak daleko že pro jeho ovládání mám zcela nataženou ruku, atd atd.... V osobáku by to asi nevadilo ale tady je to fakt opruz.
Ten oblouk palubky kde je řadička byl u t5 zakulacený, pravé koleno se vždy opírá, na to se dalo zvyknout, ale u t6 je to takové hranaté a osobně se mi noha opírá tak blbě že v zatáčkách je to až bolestivé - ale asi záleží na tělesných proporcích každého soudruha.
Víc mě už nenapadá, zážitky a kuriozity někdy příště .-)