Takové info pro ty, co si myslí, že starší motory potřebují už nějaké husté zmetkové oleje:
tedy 2.5TDI 128kW rok 2003 čili BEZ DPF
a najeto přes 500.000km
olej 506.01 celou dobu
Výměna po 15.000km a olejový filtr co 7.500km
a vačka i hlava i celý motor jako nový, dokonce ani EGR nezlobí,
v podstatě se servisoval akorát vodní pumpa a setrvačník a turbo mělo trošku vůli v ložiskách tak se preventivně dával nový střed turba.
Auto nezakouří ani do kopce ani naložené ani pod plným plynem ani při řazení ani s vlekem naloženým (souprava okolo 5ti tun)
Olej ubývá tak málo, že to je neměřitelné-při běžné jízdě.
Pokud se jezdí rychle a motor se točí, pak olej trochu ubývá (asi každých 5000km dáte asi 3 deci oleje (litr na 15.000km)
Podstatné je, že studený motor po startu: není slyšet hydroštely (pořád ještě od výroby) a není slyšet nic, motor ševelí jako nový!
Takže za mě 506.01 je supr olej a myslím že není prostor pro debatu o jeho kvalitě ( konkrétně Shell.)
(Většina automechaniků se mnou nebude souhlasit, a vždy se jich ptám, já s tím jezdím a ty to vidíš jen zničené, nevíš historii, kdo má relevantnější info? Odpověď je vždy, přece nemá půl republiky špatně servisovaná auta. A já říkám, to si piš, že je ano!!!)
Věřím, že všechny vozy, které měly špatné vačky, tak buď ten olej někdo fakturoval a neměnil, nebo nekvalitní filtry a nebo ta jedna zmetková série o které se ví, že byla, ale nevím kdy, protože jak je vidět, tak i auto z počátku výroby r2003 je bez vady i po 12ti letech provozu.
(Ty filtry nepodceňovat, originál má filtrovatelnost okolo 0,2 mikronu a levné náhrady až 1mikron,tedy 5x horší filtrace hned u nového a životnost je taky jiná, originál vydrží nejvíce, ty náhrady vydrží méně= méně filtrační plochy a pak je jejich funkce s otazníkem a z mazacího oleje může být v extrému i brusný olej.... )