Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: VW T3 - Aký zvoliť motor?

VW T3 - Aký zvoliť motor? 04. zář 2023 19:55 #209977

Ahoj,
Zvažujem kúpu T3 z 85v ,v ktorom je 1.6d a prevodovka ABH.
Auto plánujem počas zimy nachystať na trip po EU - chystáme sa na Fínsko, Nórsko, Švédsko a pod.
Auto bolo vyvarené a nalakované, zospodu sa zdá byť v poriadku a aj karoséria vyzerá že je po oprave v OK stave (otázka je samozrejme dokedy).
Je v tom ale motor 1.6d 37kW so spomínanou ABH prevodovkou. Našiel som že by táto prevodovka mala mať dlhšiu 4ku takže predpokladám že by mohla točiť nižšie otáčky ako pôvodná.
Chcem auto ale nachystať tak, aby spoľahlivo fungovalo a preto rozmýšľam aký motor zvoliť. Predávajúci má k autu aj 1.6td ale turbo je na výmenu.
Zatiaľ uvažujem takto:
Vziať aj 1.6td a dať ho na GO, alebo zohnať motor 1.9d (otázka je o koľko sa zlepší dynamika auta voči aktuálnemu stavu), alebo ísť do 1.9TD (netuším,
čo všetko to obnáša.
Na autách už som čo to porobil, ale na GO a výmenu motora nemám priestory ani podmienky a s T3 nemám moc skúseností, takže uvítam ako radu, do čoho ísť tak aj
človeka ktorý by bol ochotný túto prestavbu spraviť.
Podmienka je, aby auto malo cestovnú rýchlosť ideálne 110km/h a točilo pri tom nejaké rozumné otáčky - aby motor zbytočne netrpel a malo to rozumnú spotrebu.
Auto sa mi zdá na pohľad dosť jednoduché, takže verím že ak by sa spravil nový motor, mohlo by to fungovať aj na dlhé trasy, samozrejme s
istými opravami počítam, mám už nejaké veterány.
trochu by potešil lepší akustický komfort z pohľadu hlučnosti motora - tiež je to otázka, či to vyrieši iný motor.
vďaka za akékoľvek info a pomoc.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. zář 2023 17:40 #209978

Zdravím tě, sice nejsem největší znalec t3 , ale holý 1.6 bez turba rozhodně není nejlepší variantou pro dlouhý výlet. Ano, je to jednoduchý motor , ale žalostný výkon. Ta 1.6td jede slušně , s tou zmiňovanou převodovkou komfortní jizda cca 100km/h , 110 ještě jde . Dá i víc , záleží jak moc řešíš hluk . Spotřeba se odvíjí samozřejmě podle nohy a členitosti trasy , dá se s tím jet za 6l/100 nebo i za 8l/100. Motor není problém zgenerálkovat , ale počítej že pokud z toho chceš mít top auto , tak tě ve výsledku bude celek stát pár stovek tisíc . A pokud na to nemáš prostor ,ani moc zkušeností, tak tě to bude stát ještě víc.
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw
Vw t4 california 2.5tdi - žabka 2

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. zář 2023 21:21 #209979

• Sindeon VW
  • Administrator
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1002
Jen doplním, že si člověk občas neuvědomí, že T3 má aerodynamiku (a jízdní vlastnosti) letící cihly. A od toho se odvíjejí další věci. Jestli si bereš na jedné straně T3 a na druhé straně si dáváš rovnou požadavek na nějakou cestovní rychlost, tak si to raději dvakrát zvaž. Při tvém požadavku se na ten hladkej diesel rovnou vyprdni. My máme benzínového boxera 1.9 s druhým nejrychlejším pětikvaltem a taková pohodová cestovní rychlost auta byla kolem 100 km/h. Jasně, že to jede víc...ale už bylo cítit, že to tak nějak pocitově není ono. A to mluvím o tichým benzínovým motoru a nějakých 57 kW výkonu.
Samozřejmě do T3 můžeš nabastlit prakticky cokoliv. Najdeš i rady, jaký tam nacpat převedovky z jiných aut, když je správně natočíš "nejdelším ostnem proti nejširšímu otvoru v kleci", ale v tu chvíli si myslím stojí za zvážení, jestli je pro tebe tohle auto to správný. Vůbec to nemyslím zle. T3 jsou super auta a můžeš s nima dělat psí kusy. Nebo můžeš mít prostě origo T3 a brát to auto takový, jaký je. Přizpůsobit se a mít radost, že tak nějak udržuješ historii naživu. ;-)
Clubový asistent

Clubový web: http://www.transporterclub.cz
Clubový mail: club@transporterclub.cz
Clubová kancelář: Po - Pá 09:00 - 15:00

Staňte se prémiovým členem Transporterclubu

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. zář 2023 21:52 #209980

Ahojte,
Vďaka za odpovede a info.
Čo sa týka aerodynamiky auta, tá je mi jasná v podstate už na prvý pohľad a vyzerá to ako bandaska, takže počítam že taká rýchlosť 100kmh bude akurát na to auto,
asi ma skôr ako nejaká maximálka zaujíma pružnosť pohonu ako takého, v podstate nechcem z toho nič výkonné, len aby sa to bolo schopné držať v dnešnej premávke
resp. aby to vyslovene nebrzdilo ostatných, parametre toho 1.6d už mi prídu na dnešnú dobu fakt až nebezpečné. Auto beriem ako je,
viem že je to staré, mal som podobnú dodávku z 89 a viem asi čo očakávať, len ma zaujíma do čoho ísť, ako krok vpred oproti 1.6d.
Ak bude mať aj auto cestovku 90-100kmh pri nejakom akustickom komforte a otáčkach, bude to úplne OK.
Auto sa ako také sa mi dosť páči, takže som ochotný do toho ísť, našiel som aj web vwgarage kde robia renovácie a opravy, takže by som prípadne auto mohol dať im,
a našiel som na predaj aj 1.9TD AAZ údajne v dobrom stave (za 20k).
Ešte mi napadlo teda použiť miesto 185 R14 nejaké R15 s vyšším profilom a trošku ohnúť pomer rýchlosti a rpm v môj prospech.
V podstate nie som ani proti 1.6td ak ten motor má ako takú dynamiku, nešiel som s ním takže si to neviem porovnať.
Inak auto ktoré chcem už je vyvarené, nalakované, je na ňom spravený aj interiér a aj veci na podvozku, najviac som sa bál hrdze, ale zdá sa že to na istý čas bude v poriadku.
Možno bude fajn ak nájdem niekoho kto v tom má 1.6td s tou prevodovkou a uvidím ako sa mi to bude pozdávať.

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. zář 2023 22:07 #209981

Pokid chceš opravdu cestovat takový trip jak jsi psal , tak bych rozhodně šel cestou pořádný generálky , ono odtah nebo oprava někde ve finsku by tě vyšla na majlant. Ať ti někdo řekne že motor je ve skvělém stavu , tak s tím úplně nepočítej , dokud se neudělá renovace. Při dnešních "kvalitních" palivech stačí , aby 3 měsíce stálo čerpadlo bez protočení , a ta super nafta jej umí slušně zalepit. Názorný příklad se teď stal jednomu členovi při cestě na festival v Hannoveru ,kdy mu začalo odcházet vstřikovací čerpadlo. A to s autem jezdí pravidelně , a nejedná se o žádnou vylítanou zdevastovanou plechovku ! Takže počítej minimálně komplet generálka motoru , vstřikovacího čerpadla, vstřiků , startér , altík (na tuhle cestu sežeň silnější , ať v klidu dobíjí 2 baterie) , no a když budeš v té renovaci , tak bych nechal zkouknout i převodovku, i když tyhle jsou slušně stavěný , a lecos vydrží. Jinak rozdíl mezi sériovou 1.6 vs 1.9 není skoro žádný , co se pružnosti týče . Kamarád si tím teď prošel , čekal od toho zázraky , a je možná horší než dobře fungující 1.6
Vw t4 Multivan 1.9td +pár koníků navíc + dlouhá převodovka +upgrade na m-tdi....Final edition - 1.9tdi 90kw :-) .... 105kw

VW T3 - Aký zvoliť motor? 06. zář 2023 17:03 #209982

Tady máš na cestování
home.mobile.de/APR#des_374177634
Wv Multivan t6
Vw Caravelle 1.9 TDi BRS (prodáno)

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. říj 2023 07:32 #210180

Ahojte,
Tak auto som nakoniec kúpil - motor 1.9 WBX s 5Q prevodovkou.
Dynamika dostatočná pre moje potreby, príde mi že s 5Q je to lepšie ako s Vanagon 2.1 (ale 70kW) a 4Q.
Riešim ešte taký problém, že už od cca 60-70kmh počujem ako mi náporový vzduch ide do kabíny, zdá sa ze to ide cez výduchy na ofuk čelneho skla.
Predpokladám. že v prednej časti auta budú nejaké klapky, ktoré sa otvárajú a zatvárajú a podľa toho ide čerstvý vzduch do kabíny. Máte niekto výkres alebo foto tých klapiek?
Možno už odišli tesnenia alebo sa zle dotvárajú. Myslím si že to ešte zlepší komfort v kabíne, našiel som aj že ľudia dávajú gumové tesnenie na prednú časť dverí, vraj to
mali posledné ročníky T3 ako štandard.

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. říj 2023 15:25 #210188

Tož vypadá slušně , aspoň takhle na fotkách. Jen - psal jsi že to chceš na docela dlouhý trip - jestli je ta postel napevno , tak už nemáš moc prostoru na úložné místa - oblečení , jídlo a podobné záležitosti. K tomu ještě připočítej minimálně jednu rezervu , trochu nářadí, nějaký židličky, stolek ,prostě vše co budeš na takovou cestu potřebovat. Takže počítám že auto doplníš minimálně ještě o zahrádku a markýzu. Ale jinak zajímavý kousek . Snad to klucí poláci udělali pořádně. Držím palce, ať slouží

VW T3 - Aký zvoliť motor? 05. říj 2023 15:38 #210189

Ahoj,
Vďaka. Posteľ je napevno a popravde sme najprv chceli skladaciu, ale matrac je úžasne pohodlný a pod posteľ sa nejaké veci vojdú, ale už je v pláne aj prípadná úprava na rozkladaciu posteľ
a určite kúpime cez zimu aj strešný nosič atď.
Teraz riešim atestáciu na historické značky a potom začnem so základným servisom (sviečky,káble, oleje,filtre atď...) a určite chcem elektrické servo.
Karbec chcem dať na ultrazvuk a kompletný repas, ako aj tie plastové časti na tiahle do prevodovky a pod.
Karosériu ako aj interiér robili vo Švajčiarsku, takže si myslím že v Poľsku do toho nikto nezasahoval (asi našťastie, aj keď pán bol fakt v pohode, mal aj iné autá a násobne drahšie
ako toto)
Ak stihnem počasie, tak by som vyskúšal nejaký lokálny výlet a cez zimu chcem dať auto dokopy. Je na ňom veľa práce hotovej a asi si niekto dal záležať.
A áno, okrem strešného nosiča chcem aj markýzu a chcel by som aj nejaký solár, ktorý by dobíjal 1 baterku, sú tam 2 ale nie sú vzájomne nijak prepojené.
S autom mám asi 500km (cestu z PL -450km zvládlo bez akýchkoľvek problémov) a zatiaľ sa javí dobre, ale motor má podľa mňa nízky voľnobeh a aj keď som ho trošku zvýšil, stále
má tendenciu sa za studena trošku dusiť, otáčky mi prídu fakt nízke a asi je chudobná zmes, ale uvidím keď vymením sviečky, filtre, káble... a keď sa zrepasuje karbec.
Zatiaľ vďaka za tipy a pomoc

VW T3 - Aký zvoliť motor? 10. říj 2023 18:01 #210223

Hele pokud je motor v pořádku- má tlaky jaký má mít, tak svíčky pořádně ani nepotřebuješ. Mě se třeba přepálila pojistka na původním 1.9td , a poznal jsem to až při teplotách blížící se k nule . A za jízdy už žhavící svíčky stejně nežhaví (tedy jen krátce po nastartování) . Nech si seřídit čerpadlo , je to neskutečný rozdíl a budeš mít klid. Na tu veteránskou atestaci se vyprdni, myslím že auto musí být z více jak 80% v originálním stavu ,což pak dost omezuje v nesériových úpravách. Elektrické servo - čím víc kabelů , tím víc problémů. Když ti po cestě odejde třeba řemen ,s hydraulikou dojedeš. S elektrickým servem už ne.

• Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.150 sekund

Login