Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: camping - umístění PB lahve na T4

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 10:19 #20718

• fafion
  • Avatar uživatele fafion Autor tématu
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Zdravím Vás,
chtěl bych se zeptat kolegů co již vaří, chladí, či topí v busíku, kde mají umístěnou PB lahev.
Uvažuji o přechodu na tento druh paliva pro vaření a nez. topení ale mám obavy z problémů. Lze umístit lahev např. pod auto?
Za případné rady díky!

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 10:54 #20719

• lada t5
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 292
No, pod auto bych ji teda určitě nedával. Už jen představa že někde třeba přejedeš železný klín od náklaďáku - prorazí, hodí jiskru a je z tebe fagule.
VW T5 Multivan 128 KW + Bürstner Belcanto 560 Tk
Hyundai Getz
VW Golf V. 2.0 TDI 103 KW - Dýmovnička

TCCT[/color] - Transporterclub Caravan Team

Fotky s T tématikou: http://ladat5.rajce.idnes.cz/

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 11:07 #20720

• Anonymous
  • Návštěvník
  • Návštěvník
Amos to tam má taky ale na T3.
Já bych si to taky nikdy nedal :-)

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 14:13 #20726

• fafion
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Tedy vozit lahev v autě? Co přípedné úniky plynu? No, je to dilema!

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 15:11 #20730

• tdiracing
  • Uživatel je blokován
  • Uživatel je blokován
  • Obdržená poděkování 3
měl sem obytku T4 a má to pod podlahou,jinak se podívej na nějaké testy tlakovech nádob a uvidíš sám,jen tak to prorazit nejde,T5 to má taky dole pod podlahou

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 15:18 #20731

• jarek
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 7
Nebudou mít náhodou ty nádoby dvojí plášť?U T4ky na to pod autem místo je ale já bych to pod ani v autě nechtěl.
D:_)1 T4 Multivan Atlantis 2,5TDI
D:_)1 T4 Multivan Atlantis 4WD 1:10 D:_)12
D:_)1 T5 Multivan Comfortline 2,5TDI
D:_)11 Pincek VFR 800-V4 VTEC prodaný :-(
Nějaké to Foto http://jarekv.rajce.idnes.cz/

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 15:23 #20733

• AlesB
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
a neexistuje třeba nějaká origoš nádrž pod auto na doplňování ? Jen mě to teda napadlo, nikdy jsem to nezjišťoval :oops:

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 15:57 #20736

• lada t5
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 292
No nevím nevím, když si přečtu např. tohle http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?f=174&t=112318 tak bych měl asi strach...........
VW T5 Multivan 128 KW + Bürstner Belcanto 560 Tk
Hyundai Getz
VW Golf V. 2.0 TDI 103 KW - Dýmovnička

TCCT[/color] - Transporterclub Caravan Team

Fotky s T tématikou: http://ladat5.rajce.idnes.cz/

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 17:28 #20739

• fafion
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Na čem teda vaříte? Používáte vařiče na plyn. kartuše? Já to taky používal ale na delší cestu jich je třeba víc. Taky lednice na to nejede....jsem myslel, že taková ta menší propan butanová flaška by byla super a vydržela by celou dovču.

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 19:05 #20742

• tdiracing
  • Uživatel je blokován
  • Uživatel je blokován
  • Obdržená poděkování 3
Lada,příklad u fábii felicii se to montuje místo rezervy,viděl sem auto totálně sešrotované zezadu a nádrž na PB to přežila sice pomačkaná ale nebyla proražená podívejte se na nějaké testy jak v případě nárazu a deformace tak v případě požáru ani když auto uplně vyhoří tak nádrž nebouchne

camping - umístění PB lahve na T4 24. čec 2009 20:42 #20748

fafion napsal: Na čem teda vaříte? Používáte vařiče na plyn. kartuše? Já to taky používal ale na delší cestu jich je třeba víc. Taky lednice na to nejede....jsem myslel, že taková ta menší propan butanová flaška by byla super a vydržela by celou dovču.

no já mám klasiku malou bombu a jednohořák ale jakmile dovařím tak to od sebe rozdělám a dávám do kufru kde bombu přidělám k trubkové konstrukci zadní matrace pavoukama.
Jo a jěště se nyní stále rozhoduji zda koupit tento universální gril neznám nikoho kdo by ho měl abych se mohl vyptat na spokojenost
http://www.fortel-katalog.cz/plynovy-za ... safari.htm
VW Multivan 2.5 TDI 75Kw
Toyota Yaris 1.0 VVTi 50KW1999
Toyota Yaris Verso 1.3 VVTi 63KW 2000
Toyota Yaris 1.0 VVTi 50KW 2001 stříbrný

camping - umístění PB lahve na T4 17. úno 2018 18:56 #182207

Po delší době rozšířím téma o své uzpůsobení.
Mám na T4 Multivanu klasickou nádrž na LPG z (Favorita, Fabie, 37L) která je umístěna pod autem místo rezervy. Je vyrobený pevnější držák, kterým je nádrž přichycena napevno. Nádrž je homologovaná, schválená pro provoz a naprosto bezpečná. Má plnění, které lze natankovat kdekoliv po světe na stanici LPG. Touhle nádrží krmím topení, vařič, lednici, nikoliv motor.
Důležité pro takový provoz je jedna maličkost. Tím je, že veškeré spotřebiče jsou na plynné LPG, ale do nádrže se tankuje kapalné.
Při provozu motoru na LPG je kapalný plyn vedený až do regulátoru, který je vyhříván od chlazení motoru a plyn je zde zplynován.
Pro potřebu spotřebičů to takto vyřešit nelze. Proto byl demontován multiventil přímo na nádobě, a nasávací trubice byla otočena nahoru, tím se do ní dostává pouze samovolně zplynované LPG, nikoliv kapalné. Hned přímo na výstupu je umístěn regulátor , klasický co se dává na PB lahev. Je možnost pořídit několik variant. Já použil takový, který má vyměnitelnou vstupní matici (z PB lahve) je rozměrově malý a lze regulovat výstupní tlak. Dále je plyn vedený klasickou trubkou pro LPG až ke spotřebiči. Rozbočení lze udělat na přímo (nedoporučuji), přes uzávěry(klasické kohouty), nebo jako mám já, přes elektroventily používané v LPG.
Takže pokud chci používat plyn, na palubní desce zapnu vypínač, kterým otevřu přívodní elektroventil přímo na nádrži. (Standardní výbava multiventilu) na palubovce mi svítí zapnutý spínač. Plyn proudí a já topím. Pokud chci zapnout další spotřebič (vařič), zapnu spínač u vařiče a otevře se mi přívod k vařiči. To samé u lednice, chci použít lednici, po zapnutí lednice automaticky sepne i ventil na přívodu.
Nádrž na LPG je nastavena tak, že lze natankovat jen cca 80% kapalného plynu , poté pistole vypne a zbylý prostor je pro plynnou část. Tím je zaručeno, že nádoba není plná kapaliny a do systému se po otočení sání dostává jen plyn.
Po vypnutí spínače na palubovce se elektroventil nádrže uzavře a vyhoří zbylý plyn z vedení, tím je zaručeno, že je systém bez plynu již od nádrže pod autem. Nehrozí tak únik plynu do prostoru posádky.
A teď legislativa.
Nádrž LPG lze namontovat na vozidlo bez jakéhokoliv problému, pokud je to instalováno dle legislativy pro provoz LPG, (upevnění, umístění). Nádrž musí mít homologační značku, kterou má každá zakoupená, musí mít platnou životnost. S propadlou životností v případě nehody muže být problém.(stejně jako při provozu vozidla na LPG) Jakožto tlaková nádoba, musí mít platnou tlakovou zkoušku vždy.
Jelikož vozidlo není provozováno na LPG nemusí být tedy instalace zapsaná v TP.
Důležité je, aby byl systém zkontrolován technikem(plynařem), který zkontroluje úniky(očuchá) a vystaví revizní zprávu jako třeba na karmu. Tato revize musí být udržována v platnosti.
Jediné co tedy musíte vyřešit na úřadě, je co s rezervou.
Jedna varianta je, že použijete držák rezervy ze 4koly na zadní dveře. - zde jde ale u rozsáhlejší instalaci(držáky do sloupků, zesílení).
A nebo druhá varianta nechat si na úřadě zapsat do TP, že vozidlo je vybaveno sadou na opravu defektu a nemusí být vybaveno rezervou.
Tak jsem to vyřešil já, jelikož na dveře rezervu nedám , protože bych přišel o místo na umístění nosiče kol.
Pokud jedu na delší trasy s vědomím terénu nebo náročnější cesty, vezu rezervu za sedačkou uchycenou popruhem. Pokud jedu do kempu na památky, je dnes servis skoro na každém rohu, tak rezervu neřeším.

Vozit jakoukoliv tlakovou nádobu uvnitř vozu je vždy riziko. Především musí být řádně upevněna. Nikdo nezaručí, že ventil opravdu těsní, tak to mít uvnitř také není úplně dobré.
Poděkovali: jamboree710, Hyry2

camping - umístění PB lahve na T4 17. úno 2018 20:21 #182210

Ahoj,
vařič na kartuše jsem nahradil vařičem na pb- udělal jsem místo pro 2 kg láhev a právě z důvodu, abych použil gril na pb- campingas přes rychlospojku. Gril byl orig rovněž na kartuše, ale kartuš za 180 Kč a 2 hodiny grilování mi přišlo hodně drahé grilování proto 2 kg bomba, Vše jede jak má, tedy ještě nevyzkoušeno na živo s masem na grilu :)
Na začátku bylo jen slovo Boží a pár svařených plechů, to ostatní pochopí každý trouba.

• Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.114 sekund

Login