Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: camping elektro - solární panely + regulace

camping elektro - solární panely + regulace 27. kvě 2019 13:20 #192556

• zob
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0

allfa napsal: Okolo pantu zadních dveří a do průchody

díky, ale jaké průchody?

kromě obligátního skřípnout to pod těsnění, mě nic nenapadá. jediné co jsem našel tak je guma těsnění elektroinstalace pátých dveří nebo těsnění u koncových světel, ale ani do jednoho se mi zasahovat nechce...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

připojení solárního panelu do stávající elektroinstalace 27. kvě 2019 21:34 #192563

• paja
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 3
no a co tohle??
www.unimagnet.cz/547-hs-88-g.html
ja je mam,drží to jak sviňa ale za jizdy jsem nezkoušel
VW T4 multivan 2.5 TDI 75 kw
felicia kombi 1.9 D

Naposledy změněno: od paja.

připojení solárního panelu do stávající elektroinstalace 27. kvě 2019 21:52 #192564

• paja
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 3
felicia kombi 1.9 D
Přílohy:

připojení solárního panelu do stávající elektroinstalace 27. kvě 2019 21:56 #192566

• paja
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 3
velka podložka a křídlova matka ....montáž na dvě minuty.. :) :)
felicia kombi 1.9 D

camping elektro - solární panely + regulace 27. kvě 2019 22:11 #192568

• JaM
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 53

zob napsal:

allfa napsal: Okolo pantu zadních dveří a do průchody

díky, ale jaké průchody?

.

Tady : www.transporterclub.cz/forum/63-camping/...ly-regulace?start=60
strana 5 jsem nafotil průchodky. Panel mám nalepený a nemám potřebu ho sundavat
Syncrolong poloplech+ tažná tyč
Bílá welryba T4 highlong na práci
T5 2,5TDI 96kW prodáno
Syncrovella prodáno
Smažkobus 2,4D kastle po smrti, motor jede dál...
tel:777171480

camping elektro - solární panely + regulace 28. kvě 2019 22:22 #192607

Nemáte někdo na T4 namontovaný klasický rámový panel, můžete prosím případně hdit foto, jak to máte vyřešený? Zatím pročítám všechno možný, a vycházejí mi z dlouhodobýho hlediska lepší než lepený flexibilní. Jen si nějak nedokážu představit, jak to na tý střeše bude vypadat.

camping elektro - solární panely + regulace 02. zář 2019 22:56 #194144

Tak mám panel také namontován, byl to opruz, ale mám to hotové dle svých představ. Baterku 1 a 2 spínám ručně a funguje to skvěle. Běží na tom kompresorová lednice, kde mám nastavenou teplotu 5 st.C a i ve vedrech to spíná tak 1x za 45 minut, tak na 1-2 min. Mám tak rozvod 12V, USB a 2x 230V, včetně vnějšího připojení pod zadním světlem, takže nikde není nic vidět. Dnes bych to dělal ještě trochu jinak pro zjednodušení
Poděkovali: KamilPapezik

camping elektro - solární panely + regulace 27. úno 2020 18:46 #196684

• Roma
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 0
Zdravím matyPce,
jsem zde nový, prokoukal jsem zde diskuzi která mne velmi zaujala a dovoluji si tě poprosit o radu.
Mám v úmyslu nainstalovat na střechu mého VW T5 solární panel s připojením na samostatnou (autonomní) baterku 80-100 Ah bez propojení s trakční baterií, přičemž výstupem by byly: zásuvka pro připojení ledničky (klasic. zapalovač. zás.), USB zásuvky pro připojení Notebooku, inter. a exter. osvětlení, autoradio. Samozřejmě že by nikdy nebyly zapojeny k odběru všechny uvedené spotřebiče ale jen ty aktuální. Co by jsi mi doporučil, ev dal kontakt na někoho kdo se v tom vyzná a pomohl s realizací.
Díky moc!
Roma

camping elektro - solární panely + regulace 29. úno 2020 22:34 #196729

Není to nic složitého. Naše auto má originál druhou trakční baterii pod sedadlem řidiče. Koupil jsem zásuvky na 12V, ale 35A, pro napojení 12 spotřebičů, na aliexpressu jsem koupil USB zásuvky s ukazatelem V, Flexi panel 12V/160W, měnič napětí jsem koupil na SIMISI Pardubice, jde o Carspa CPS2000-122 12V/2000W, čistá sinus s nabíječkou 12V/15A s funkcí UPS, je to skvělá věc umí to z vnějšího zdroje nabít akumulátor a nemusí se tam dávat další nabíječka, dále jsem koupil regulátor MPPT XTRA3210N typ:XDS2, Dále flexibilní solár 160W, já mám ten levnější, ale dají se sehnat v německé, co mají větší výkon, než ty z Číny. Dále černé lepidlo 252, nebo tmel FC11 Sikaflex, které mají ve stavebninách DEK. Odkaz: www.eshop.neosolar.cz/flexibilni-solarni-panel-renogy-160wp-12v

Vnější karavanovou zásuvku jsem dal pod kryt zadního světla. Bylo to tu na fotkách, ale Multivan má jinak vytlačený plech a měl jsem s tím více práce. Velký problém byl to kování přilepit na plast, nakonec zabralo to přilepit svářečkou na plasty a následně lepidlem, které osobně moc neznám je to dvousložkové vteřinové lepidlo, (nejprve to polil vodičkou a poté na to nasypal prášek bílé barvy a během chvilky to zaschlo.) Nikde nic nestraší a není to nápadné. Elektrické zapojení není složité. Kabel ze soláru do pojistek, odtud do regulátoru zase na pojistky, odtud rozvod do baterky a to jak na startování tak i na tu po sedadlem s ručním přepínáním (lze to i s jiným regulátorem, který to obstarává sám) a po autě. 230V na chránič, odtud do jističe, dále do měniče a na jednu nebo více zásuvek. Z měniče 230V jsem raději dal ještě nejprve do jističe a teprve potom do zásuvky.. Z trakční baterky jsem natáhl dva silné kabely do měniče a oba + konce jistím silnou pojistkou. Jde to na ty velký šrouby měniče. Všechny kabely jsem pro jistotu potáhl ještě jednou bužírkou.a vedené jsou ještě v gumovém husím krku (chránička) a všechny zásuvky, propojení je na našroubováno cetrisové desce, která je potom přišroubovaná na vodě-odolné překližce.
Kabely panelu jdou vedle levého horního pantu dveří do gumové průchodky pod střechu, kde je to naletováno na další kabely o 4mm průřezu do rozvodu, jak jsem popsal výše. Vše jsem sehnal na Conradu. V elektru v Pardubicích nikde nic nemají. Ideální je taková dlouhá, je tam totiž u pantu dvojitý plech.
Jak jsem psal, lednice se otvírá nahoru a tak nedochází k jejímu namrazování. Hravě udrží i ve vedrech 5st.C a nad kompresorem to i lehce mrzne (-3). Plynovou jsem po delším váhání zavzhl. Hlučnost je velmi malá. Nevím, jak bych rakušákům dokládal revizi na plyn...
Flexi panel je tenoučký asi 2mm a není od spodu auta vidět a nikdo si jej běžně nevšimne a to ani na STK.
Všechny spoje mají cínované konektory a jsou jak kleštěmi zamáčklé, tak i proletované.
Pokud bude někdo chtít poradit, rád se o to podělím, či se také nechám poučit. ;-)
Poděkovali: Pidak, Bobas, KamilPapezik, kmotaK, kmilos

Naposledy změněno: od matyPce.

camping elektro - solární panely + regulace 22. čen 2020 14:19 #198215

• Lupus
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 0
Dobré odpoledne, můžu požádat někoho, kdo už to řešil, o radu - budu-li lepit flexibilní panel 1500*650 mm, jaká je spotřeba lepidla? Jinak řečeno, jakou má asi Sikaflex 252 vydatnost, kolik jich na to opatřit. Je to ještě maličko komplikované tím, že jsou prolisy ve střeše, takže reálně se bude lepit cca 55% plochy. Díky moc, budete-li k tomu mít nějaký nápad

Plus ještě jeden moment - používali jste samotný Sikaflex 252 nebo na přípravu povrchu i Sika Cleaner 205 a Sika Primer 210? Díky

Naposledy změněno: od Lupus.

camping elektro - solární panely + regulace 22. čen 2020 16:48 #198217

• TK
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 40
Na T4ku jsem použil pouze 1ks Sikaflexu a ještě mi zbylo.
Burstner polointegrál 7,4 m - Fiat Ducato 2,3 103 kW
Fiat Ducato Panorama 2,3 109 kW - prodáno
T4 75 kW Multivan - powered by Dieselpower - 100 kW - prodáno :-(
Knaus Eurostar 500 TF - prodáno
Škoda Fabia RS 216 PS - soutěžní speciál - HW - Král rallye team + SW - Dieselpower - prodáno :-(
Poděkovali: Lupus

camping elektro - solární panely + regulace 28. čen 2020 14:05 #198314

Máte někdo nápad jak na solární panel, když mám na střeše už autostan ? Baterky mám už 2 zapojené přez Cyrix relé. A jaký panel (výkon) stačí na napájení lednice a udržování baterií ?
T5 Multivan TDI 128KW, r.v. 2004, Plzeň

Naposledy změněno: od Harley1006.

camping elektro - solární panely + regulace 28. čen 2020 16:21 #198316

• Mařík
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 23
Ahoj,
nevím jaký máš střešní stan, ale na střechu stanu by se snad dal uchytit připojovat ho můžeš přes rychlospojky aby se Ti za jízdy neplandaly kabely.
Já jsem si nechal na solár udělat návrh u firmy Neosolar v Jihlavě ( www.neosolar.cz/ ) Udělali mi ho zdarma, pak jsem u nich i koupil všechny komponenty. Stačí když jim prozradíš
jakou budeš mít spotřebu ve Watech a jak velké baterie budeš dobíjet . Jsou opravdu fajn a určitě Ti rádi poradí. Mě už od nich solár běží třetí léto a nemůžu si na nic stěžovat.

Jirka M
VW - T5 103kW POHOTOVOST

Naposledy změněno: od Mařík.

camping elektro - solární panely + regulace 28. čen 2020 19:16 #198317

No to si nejsem úplně jistej jak to na toto přichytit, určitě nechci nikde vrtat, přemýšlel jsem udělat pod to něco jako vysouvací šuplík, ale zatím fakt nevím.
T5 Multivan TDI 128KW, r.v. 2004, Plzeň
Přílohy:

camping elektro - solární panely + regulace 28. čen 2020 19:59 #198318

A co přilepit flexi solár na stan a zapojit jen když stojíš. Kabeláž mít připravenou a jen ji vždy při stání zapojit rychlospojkama.

VW Multivan T5 GP, 103 kw motor, ori.chip na 125 kw, manuál, rok 2010
Přílohy:
Poděkovali: KamilPapezik

Vygenerováno za 0.322 sekund

Login