Moor:
Já k tomu napíšu něco subjektivního,snad to bude aspoň trošku objektivní.Neber mě za slovo,to je spíš pro obrázek,takový námět k zamyšlení,přibližně,řádově,ano...
Multivan pětiválec za 400 koupíš 128kW řekněme 2003,2004max 2005.
Bavíme se o nebouraném autě,né o nějaké slepené pasti,ty jsou i za polovinu.
Nejhorší vlastnost je jeho váha.
Na dálnici ji nevnímáš,ale ve městě překáží při každém rozjezdu.
A to není žádné letadlo,jezdí to tak nějak normálně,zrychlení z nuly na sto jako octavia 1.6 benzín a upřímně,ani s tím motorem se nedá v městě stíhat na rozjezdech těm osobákům,protože jinak to znamená tomu tak šlapat na krk,že brzy spojka,poloosy,atd... Ale to jsou rozjezdy,za 100m jedou všichni 42 a ty vesele 53 a všechny předjedeš,a sejdete se na další červené.
Multivan máš auto typu MPV ani nevíš,že to vychází z dodávky,je to prostě luxus,když na dovolenou nedojedeš a v půlce evropy si jdeš dozadu zdřímnout na postel,pustíš bufík a hotovo.
Všechny ostatní motory jsou výkonově horší.
Tobě by mělo stačit na 2lidi a 2děti a surfy 96kW a pak koupíš i o 3roky mladší kousek tj 2006. Sice víc žere a hůř jede,ale zase tak markantní to není a bude novější. Ve finále je jedno,zda to bude 2003 nebo 2006 ale stav,to znáš sám.
Někdo prodá za 300 auto,do kterého za posledních 5let dal 30.000 na servisu a někdo prodá za 500 auto,do kterého dal každý rok 50.000 na servisu.To je rozdíl.
Jen běžná údržba je u pětiválce za olejový servis je 2x dražší než u čtyřválce. 8pneu a přezutí máš 20.000.
Takže tak nějak přibližně bych to viděl u pětiválce.
Ještě je možnost Caravelle čtyřválec koupíš za 400 i 2007-8 když se hodně zadaří,čtyřválec nejede a žere ještě víc,zejména naložený,ale pokud v něm trávíš 2hodiny za týden tak to neřešíš a zase je levnější servis a levnější pořizovačka.Už ten olejový servis je markantní,olej je za 1000 a s všema filtrama a prací 3000.
No a to jsem psal takové ty Comfortline a lepší výbavy,kdybys vyloženě kupoval základní verzi,klidně se dostaneš ještě o rok,dva mladší,než jsem psal,ale to už je spíš auto na přesuny,věcí,komfort žádný,ty základní verze mají šílený hluk v kabině atd...
Multivanem budeš stále vymýšlet,kam bys ještě zajel,kde jsi ještě nebyl-jé,dáme si zítra oběd v Monaku? Kartu,plavky,foťák a tradá.Jestli koupíš nějaký holobyt bez klimy,byť 2008,bude to finančně lepší a servisně levnější,ale rozhodně se Ti s tím nebude chtít jet (nebo spíš ženě)někde okružní jízda po evropě a skončíš v letadle a pak si budeš třeba říkat,na co to druhé velké auto vlastně vůbec máš.
Proto já třeba chtěl v autě všechno,a nyní je každá cesta radost.