Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 18. říj 2020 14:27 #199558

• Honza H
  • Avatar uživatele Honza H Autor tématu
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
Zdravím, zvažuji nákup nového vozu přičemž se rozhoduji mezi Transporterem, nebo Caravelle. Napadlo mě si na to dát ten podvozek pro špatné cesty. U krátkých verzí tam je upozornění, že se u vozidla zvýší světlá výška o cca 2 cm, ale nevím co u dlouhé verze. Máte s tímto podvozkem někdo zkušenost ať co se týče toho zvýšení světlé výšky, tak pohledu chování auta? Zvažuji právě tento podvozek, nebo ten zesílené pružení, tlumiče, stabilizatory. Nebo rovnou ten na 3200kg pro 17”. Díky za názory a zkušenosti .
T6.1 Transporter Long 4M TDI 110kW
T5 Shuttle Long 2,5 TDI 96 kW
T4 Caravelle Long 2,5 TDI 75 kW - odcizená

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 18. říj 2020 19:27 #199560

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 225
Ja bych se tedy otazal prodejce, co to ten podvozek pro spatne cesty je - protoze 2cm to jsou snad jen vetsi pneu., u skodovek to byvaly zasterky ke kolum (s nadsazkou). O nejake zmene parametru se da hovorit az se zmenou pruzin/tlumicu. Ono to je ale neco za neco - vyssi auto se vic naklani, silnejsi pruziny sice vic vydrzi, ale zhorsi se komfort atd. Co mam ja na T5 tak mi prijde, ze se s tim autem jede komfortneji po polni ceste nez po silnici. Koukal jsem, ze VW zrejme klasicky zaintegrovalo do sve nabidky uspesne produkty tretich stran (jako pred lety BiXenony ProjectZwo) tak ted uz tam maji ledacos ze Seikelu a dokonce je v nabidce oficialni Rockton. To zvyseni uzitecne hmotnosti je vetsinou nutnost - protoze to auto zmenami na podvozku ztezkne (typicky plechy) takze pak by to neuvezlo ani to co oktavka.
VW T5 2.5TDI 128kW BPC 7HM 2008 4motion Multivan Seikel

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 18. říj 2020 20:46 #199564

• Honza H
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
No právě prodejce si nebyl jistý co to přesně je a co to udělá u dlouhé verze. Já bych do Seikelu klidně šel, ale ne za 50 T při dodatečné montáži v Porsche Praha. Musel bych tam dát silnější stabilizátory. Chtěl bych když už nové auto fabrické řešení. Jinak Rockton se snad teď neprodává ne? Prodával se s T6, ale s novou si myslím ještě ne.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 18. říj 2020 22:19 #199565

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
Tak zkus jineho prodejce, co to je za prodejce, ktery nevim co prodava... :) Co VW delalo u T5 byly vetsi kola (2cm), pak zesilene pruziny a tlumice (ty se daji vymenit i aftermarket). Tim to fabricky myslim koncilo. U T6 jsem tusim videl jeste to spodni oplechovani ala Seikel. Rockton verze mela tusim zvyseni 3cm, ale jak toho dosahli nevim. Vys se bez upravy treti stranou asi nedostanes. Stabiizatory jsem v zadne sade menene nevidel. U tech paketu pro spatne cesty pridavaji u 4motion zadni uzaverku a nejaky asistenty.. jestli maji tech 3200kg ve standardnim ceniku nevim, ale podle me to je stejne jen papirova zalezitost.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 10:56 #199568

• Honza H
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
Prodejce byl moc šikovný a snaživý, věděl opravdu hodně detailů co je dobré a co zbytečné či problémové, nicméně na tomto bodu a ještě na jednom bude poptávat doplňující informace.
3,2 t je k dispozici jako zvláštní výbava. Ty zvýšené podvozky bych právě viděl pro korekci naklánění v kombinaci s tužším stabi.
Oplechování spodku se nabízí za šílených 90 T v balíčku Protection. To měl právě i Rockton stejně jako zvýšený podvozek Seikel rovnou z továrny. Včetně upravené převodovky.
Nicméně jen pro zajímavost je vcelku “vtipný” vývoj ceny versus výbava u Rocktona. :-)
Ozvu se až budu vědět víc info, aby tu byla zmínka a nikdo už to nemusel řešit. Jen se určitě nedovím, jaké jsou jízdní vlastnosti. To jedině časem, pokud si to objednám. ;-)

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 11:16 #199569

• dins.
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 55
Kamos ma na T6 r.v 2016 komplet fabricky zakrytovani s uzaverkou tj podvozek pro spatne cesty.
Jede to normalne .... , ale stejne se rozlamou prvne narazniky, kdyz nekam hupnes. :-) Kola : 235/55/ZR17
VW T4 Syncro 2,5 TDI Caravella ,Audi A6 C4 2,8 30V Quattro
Skoda M Rapid 136, Skoda Superb 3.6 FSI
Yamaha xjr 1300, Yamaha XJ 600 N
Přílohy:
Poděkovali: Honza H

Naposledy změněno: od dins..

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 12:01 #199573

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
Ani bych se nedivil kdyby na tom prednim plechu bylo logo Seikel:

Ta cena za plechy je podle me cca stejna jako prave z ceniku Seikelu.

Z fotek neni videt co tam je za kola, ale prijde mi to zvednute, tak ze by u VW fakt uz davali delsi pruziny, tlumice a podlozky pod diferak ala seikel?
www.seikel.de/wp-content/uploads/2015/10/10120001_01.jpg
Přílohy:

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 12:33 #199577

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
Jeste doplneni - v podstate nikdo jiny nez Seikel ty zvednute podvozky nedela (nebo o tom nevim), Rockton i Delta montuji prvky Seikel. Divil bych se kdyby to VW delalo jinak, vyhoda - teoreticka - je ze to neni nasledna prestavba takze clovek nezaplati normalne auto a k tomu pak znova vsechny vymenene dily.

Redukovana prevodovka je takova diskutabilni - samozrejme pomalejsi rozjezdy, vyssi otazky na dalnici, vetsi spotreba a stejne vyjet po sjezdovce s 5 lidma - no tak nejak na jednicku. Tzn. neni to pridavna redukcni prevodovka ale trvale redukovane prevody. Dalsi problem je, ze po teto uprave se negarantuje funkce CCS (Cruise Control System/Tempomat) a opravdu s tim jsou problemy.

Obecne je pak pri techto upravach horsi dostupnost dilu a v podstate neni moznost koupit cokoli jineho nez opet Seikel.

Vliv vetsi hmostnosti a vyse polozeneho teziste je pak znat - jak bocni vitr, naklony v zatackach i brzdna draha..

A jako takova kuriozita - problemy pri zvedani standardnim heverem - to uz to nekdo psal ze mu do zvyseneho auta daly normalni a tim auto nezvedne. Ja mam prodlouzene zvedaci patky, ale ted jsem to hledal jako nahradni dil a nenasel...
Poděkovali: Honza H

Naposledy změněno: od covex.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 12:58 #199578

• Honza H
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
Super fotky a postřehy. :-) jo jo se vším tím je potřeba počítat a člověk si to všechno nemusí hned uvědomit. Ideálně když pak v terénu chce měnit kolo a zjistí, že jeho hever je k ničemu :-D
Ty upravené převodovky si nechávala dělat horská služba, ale teď už dávají DSG s nejsilnějším motorem, tak tam se asi už nic nedělá.
Ty plechy se dodávají v tom protection packetu, ale pokud si pamatuji, tak bez té ochranné lišty pod prahem.
@ Covex ty máš Seikel a asi "velký" kola. Co to je za specku? A jakou s tím máš zkušenost z pohledu jízdy asfalt/cesty mimo, náklony, chování na brzdách?
Já nepotřebuji jezdit zrovna sjezdovku, ale občas potřebuji mimo silnice a někdy je to opravdu se strachem nedrbnout motor, nicméně + 30 mm by se asi hodilo ;-)

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 13:10 #199579

• Honza H
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
Jinak ochranné plechy pod T dělá i Rival. Komplet bez podprahových lišt a bez montáže vyjde pod 40. A to v 6mm tloušťky. To je snad extrém :-)

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 19. říj 2020 14:13 #199580

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
Je to Panamericana Seikel Desert Bilstein se zakladni redukovanou prevodovkou, kola 235/70 R16 = +54mm, plechy mam jen motor a diff 5mm (dela se jeste 7mm), i tak v 7 mistnem provedeni to auto ma prazdne 2.6t. Celkovou hmotnost mam zvedlou ale stejne cca 500kg uzitecna hmotnost na Transporter to je smesny. Jinak zkusenosti jsem tady v podstate popsal, nicmene je potreba brat v potaz ze je to 12let stary. Na dalnici tak tech 110, jinak to zere (ostatne vsechny T5 ale tady o 10% vic), okresky holt v zatackach chce rozvazneji. Zadni tlumice samozrejme uz menene (taky klasicka Tckova bolest). Na polnackach/les clovek nevi po cem jede - v dobrem i spatnem smyslu, vykyv naprav je porad relativne maly, najezdove a prejezdove uhly taky zadny zazrak (u longa to bude jeste horsi). S brzdama holt musis i prazdny jet jako kdyz mas v Transporteru nalozenou paletu cihel. Ale vsechno jsou to specifika tohoto vozu - jsem nazoru, ze tyto upravy se hodi na transporter nebo caravelle, navic nove auto se urcite bude chovat jinak. A jestli na normalnim Tcku se blbe leze na strechu, tak tady o 5cm blbejc. :)

Naposledy změněno: od covex.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 22. říj 2020 20:05 #199628

Dobry den
Můžu potvrdit,že ani "můj" prodejce neví jaký ze rozdíl mezi "podvozek pro špatné silnice" a "zesílené tlumiče a pérování",přičemž u obou
by mělo dojít ke zvýšené světlé výšce podvozku o 2cm...Můj dealer se dotazoval někam k distributorovi,ale ten nic nedokázal odpovědět! Je to docela znechucující.když uvážím,že u těch položek je rozdíl cca 7000 kč (zesílené tlumiče a péra jsou levnější než podvozek pro špatné silnice).
Podvozek by tak měl být nad zemí min 21-22 cm.Samozřejmě rozvor kol 3000cm znehodnocuje střední nájezdový úhel,ale i tak to jde ( například mercedes VITO má světlou výšku 15cm)
U VW T6 DR rozvoru je světlá výška automaticky posunuta o 2cm výše asi právě kvůli tomu přejezdovému úhlu...?

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 22. říj 2020 22:02 #199629

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
Jo pro spatne cesty budou navic zasterky...:) No co na to rict, proste v tech vybavach je tolik variant, ze se v tom nikdo nevyzna a to nemluvime o polozkach typu "toto jde jen s timto a vylucuje se to s tamtim", to je vubec bes. Pak se clovek divy kdyz na jedno auto neplati to, co na druhe, protoze samozrejme behem let vyroby se jeste ty komponenty a konfigurace meni i v ramci jednoho modelu. Ze by long byl ve vychozi konfiguraci o 2cm vyssi ctu prvne, ale mozne je vsechno.

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 23. říj 2020 14:52 #199636

:-) No,alespoň píšou to tak v technické specifikaci...
Krátký multivan T6.1 má světlou výšku

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF

193mm a dlouhý 209mm takže rozdíl +16mm .Krátký ve výbavě Highline má dokonce pouze 178mm.
Přejezdový úhel krátkého je 14.3 a dlouhého 12.7.Nejsou to sice "offroadové" vlastnosti,ale pomocí podložných kroužků by šlo zvýšit "beztrestně" multivan ještě o nějakých dalších 1-5 cm
No ale to je pro mě zatím vyšší dívčí...
Tvrdí se,že T6 obecně je dodávka s nejlepší průchodnosti terénem ve svém segmentu asi i s ohledem na možnost 4x4 a světlé výšce.Vlastně nikdo jiný nenabízí možnost si "hardvarově"upravit podvozek ještě před koupí vozu tak jako WV.Akorát za to chtějí připlatit a dealeři bohužel o tom mají pouze kusé informace:-)
Přílohy:

Odpružení/tlumiče pro špatné vozovky 23. říj 2020 16:46 #199638

• Honza H
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 2
Já jsem ještě komunikoval s Porsche Praha ohledně Seikel podvozku. Tam mi řekli, že pokud ho budu chtít, tak v konfiguraci si mám dát jen ten nejzákladnější podvozek co konfigurace dovolí a oni to stejně při přestavbě celé překopou a zvýší i celkovou hmotnost na 3,2 t.
Co mě ale trochu zarazilo, že sám Seikel píše, že se sníží životnost poloos. No vzhledem k tomu, kolik by to ještě navíc včetně kol stálo, asi to nedopadne a budu hledat právě cestu továrního řešení, sic s menší světlou výškou.

Vygenerováno za 0.326 sekund

Login