Hezký den všem zdejším bardům… Peru se problémem u T5, 2,5TDI, 128 kW, se kterým si zatím v servisu neporadili. Docela hádanka. Předem se omlouvám pokud je to tady někde přetřásané, ale nenašel jsem. Uvítám radu. 15 let stará T5, koupeno při cca 120 tis, nyní najeto 300 tis., motor jede jako pila. Ale ne vždy. Už od zakoupení sleduji, že čas od času (cca po 200 km, ale to jsem nesledoval přesně) jakoby se něco v motoru na 10 až 20 minut přepnulo do jiného režimu. Projevy: okamžitě zápach zplodin do kabiny (když auto jede pomalu nebo stojí), abych to eliminoval musím vypnout ventilátor a stejně i tak je to v kabině cítit. Občas je vidět kouř od spodu motorového prostoru, ale nezjistil jsem odkud. V tom momentě se motor začne chovat atypicky - zároveň dochází při prudkém sešlápnutí plynu k výraznému cukání (stejný projev, jako když je uvolněný rám motoru). Když se to neděje, tak při prudkém sešlápnutím plynu následuje akcelerace, ale bez cukání. A to defektní cukání se projevuje i když normálně sešlápnutý pedál plynu jen prudce uvolním. Motor v tomto stavu jde méně ochotně do otáček. Je cítit jistá (dejme tomu půlvteřinová) prodleva mezi sešlápnutím plynu a odezvou motoru a to i naprázdno bez rychlosti. V normálním stavu je odezva okamžitá, prodlevu nepozoruji. V noci když se to děje, tak při sešlápnutí plynu viditelně na moment pohasne svit reflektorů. Při sešlápnutí a rychlém uvolnění plynu je slyšet atypický dozvuk – chrčení kdesi v pozadí, což normálně slyšet není. Děje se to v létě i v zimě – žádná spojitost s teplotou. Jako na potvoru na konci jízdy po dálnici, když auto zpomalí v pomalém provozu (a pak smrad do kabiny). Najednou to začne a najednou to zase skončí a je vše OK. Přisuzoval jsem to (laik) nějaké závadě vypalování DPF filtru. Ale v servisu stále tvrdí, že tím to nemůže být. Sami ale nic nezjistili. Problém je, že se to prostě projevuje jen občas. Máte někdo prosím užitečnou rad? Díky…