Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: DPF-filtr pevných částic

DPF-filtr pevných částic 26. říj 2017 23:39 #180650

Ahoj, chtěl bych koupit VW transporter, protože potřebuji vozit až 7 lidí a to jak po městě, tak o víkendech mimo město.

Po přečtení vlákna o filtrech pevných částic mám z tohoto zařízení vyloženě hrůzu.

Chci se zeptat, zda lze nějak definovat, které Transportery (Caravelle, Multivan) ještě nebyly vybaveny filtrem pevných částic?

Původně jsem myslel, že všechny PD dieselové motory byly automaticky bez DPF (tj. tak do roku 2009), ale teď vidím, že DPF byly montovány do Transporterů i před rokem 2009.
Dokážete mě někdo seznámit s modely, které DPF ještě neměly (motory, rok výroby) a udělat nějaký přehled?
Na nový Transporter nemám, chtěl jsem koupit něco tak 2004-2010, PD, do 200.000 Kč, ale nevím, zda vůbec nemám na automobil pro 7 lidí uplně rezignovat.

Děkuji za přiblížení historie s filtry pevných částic u Transporterů.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

DPF-filtr pevných částic 06. pro 2017 08:17 #181169

mohl bych poprosit současné či bývalé majitelé T5 1,9 TDI PD o názor, jeli opravdu kombinace PD motoru a DPF filtru takový problém jak tu často zaznívá ? Kolik vám filtr reálně vydržel? Co dneska vyjde nový originál filtr ?

DPF-filtr pevných částic 06. pro 2017 09:08 #181172

• rstd
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 52
Originál 80 tisíc

DPF-filtr pevných částic 14. pro 2017 00:38 #181258

Zdravím vás pánové. Mám dotaz ohledně případné výměny (přesněji záměny) DPF filtru z BPC motoru za katalyzátorový set (v emisní normě 4) montovaný na předchozí AXE?

Například tento set:
mlparts.cz/autodily/vw/multivan-v/2.5-td...or?productId=1685485

Chápu že to nebude jen tak, jinak by to měla asi většina nešťastných majitelů (včetně mě) T-ček s DPF, ale nemáte někdo zkušenost nebo je tu zdatnej mechoš s vědomostmi k fundovanému zhodnocení teto úvahy?

Díky Tom

Naposledy změněno: od T5podruhe. Důvod: korekce textu

DPF-filtr pevných částic 18. pro 2017 22:19 #181308

• jjirka
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 70
Tento nápad je nesmysl - nejde to - proč - nemá smysl tady psát sáhodlouhé vysvětlování - zjednodušeně katalyzátor nemůže nahradit DPF !

DPF-filtr pevných částic 25. pro 2017 15:33 #181377

Děkuji za odpověď Jirko, ale proč nemá smyl to vysvětlovat? Samozřejmě není třeba řešit detaily, ale stačí dát pár bodů.
Jsem laik (nejsem mechoš) a jeden "renomovany" mechoš zabývající se servisem užitkových vozů VW mi řekl, že je možnost toto provést a že už tento "upgrade" realizoval s tim, ze v německu je firma co to dela a cena je cca 1200 € a on to dela do 1000€. Nabídnul mi to sám, když jsem tam byl resit problem s DPF.
A protože lidí toho namluví a naslibují spousty, tak se zde snažím ověřit jestli je to opravdu realizovatelné. A omlouvam se ze stroha odpověď "nejde to" me neuspokojila.
Me jako laika napada že by mohl byt problem softwérový, ale jinak problem nevidím (je preci jedno co napojim na výfukový systém jestli DPF plnící euro normu 4 nebo soustavu katiku plnici normu 4).
Kdyz jsem měl prvni T5 r.v.04 měl euro normu 4 a mel katalyzátor (asi dva).

Naposledy změněno: od T5podruhe. Důvod: korekce textu

DPF-filtr pevných částic 25. pro 2017 20:28 #181381

• Vit5
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 58
Katalizátor je zařízení ve kterým se nějakým způsobem z výfukových plynů odbourávají ty nejškodlivější složky,jednoduše řečeno.
Filtr pevných částic (jak už název připomíná) odfiltruje pevné částice ( v našem případě saze) vznikající vznícením nafty vstříknuté do spalovacího prostoru,kde je samozřejmě po stlačení vzduchu hodně teplo,ale to už je fyzika záklasní školy a hrubej popis principu spalovacího motoru.
Jak píše jirka,nejde to z principu funkce.Němci toto nabízeli třeva pro T4 když chtěli zvýšit emisní normu z euro3 na euro4,protože v tý době je trápily škodliviny ve výfukových plynech a saze nikdo moc neřešil.
Multivan 6.1 highline 110kw 4motion
Tenére 700

DPF-filtr pevných částic 25. pro 2017 21:42 #181385

O5 děkuji za vlozeni se do debaty a pridani odpovedi a názoru a za osvetleni rozdilu mezi temito dvěmi zařízeními.
Jsem laik, bicmene zakladni typy (druhy) motoru a jejich princip znám. Jen me znalosti a vedomosti nezasahuji do odbornejsich detailu. Je mi znam i rozdil mezi katalyzátorem a DPF (teda v urovni ktery byl popsan :-).
Omlouvam se ze s tim porad otravuji, ale stale tu nezaznel jasny duvod proc by to nešlo.
Jde mi o to, jestli je to technicky možné a jestli to bude plnit emise. Chapu i že kazde vozidlo ma jinou výši (produkci emisi), ale jde mi o to, kdyz T5 do roku plus minus 2006 mely katalyzatory a (nektere) plni euronormu 4 a pote vyrobce zamenil katalyzator za (problemovej DPF) a stale plní "jen" normu 4, tak proc tam nedat zpatky ten katalyzator a mit (snad) klid a stale plnit euronormu 4.
Asi bych si mohl vygooglovat co presne se měří (emisni slozeni) jestli jsou mezi druhy motoru rozdily (a ze jsou) a bere se to na konkretni typ vozu (myslim NAPRIKLAD a NEBERTE ME ZA SLOVO prosim) ze Octavka ma v emisich svuj specificky pomer NOx, HC, CO, PM, CO2 a a kazda jednotliva zplodina se pri mereni srovnává s nejakou databazi nebo jestli se to bere jako nejaky "balik" hnusu co z vyfuku jde, ten ma mit urcitou hodnotu (mim-max) a to se hodnoti a nebo se berou jen ty saze z toho baliku? Nevim jakou hodnotu maji emisni limity T5 s motory AXE (predpokladam ze stejnou jako BPC), ale plni normu 4 s "pouhym" katikem, tak proc by je nemohly plnit motory BPC (temer ten samej motor)?!
DPF ma podle me (laika) akorat vic čidel a jiinejch pitomin co se daji odpojit a softwerove bloknout jejich funkce a to je duvod proc jako laik nevidim problém v tom to realizovat a verit tomu mechosovi (ktery je mimochodem take zdejsim členem a prispivatelem techto diskusí a fór), ale nezda se mi ze by to bylo tak easy, jinak by to uz mala asi většina majitelu T5 s auty vybavenymi DPF a proto vas zde (je tu spousta sikovnych mechosu a kutilu) zadam o nazor, popripade strucne vysvetleni proc to nejde.

Jeste dopresnim zamer meho dotazu, neptam se co je lepsi na cisteni vyfukovych plynu (vime ze DPF), ale jak se zbavit problemoveho DPF filtru v nasich T5 a presto plnit emise.
Kdyby fungoval jako v jinych vozech, nebylo by treba tohle resit.

DPF-filtr pevných částic 26. pro 2017 09:51 #181388

• Vit5
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 58
Bez DPF emisim auto bez problemu vyhoví,ale ještě se měří kouřivost a to jsou ty saze který má pochytat právě DPF a když je nepochytá tak neprojdeš měřením a od 1. Ledna budou na emisích měřit online a když to měření nevyjde na tři pokusy,tak pojedeš domů bez emisí a bez technický.
U moderních naftovejch motorů co maj filtry pevnejch částic a podobný vymoženosti,tak by měl bejt výfuk čistej bez sazí,možná že to propírali i v televizi,teoreticky když by bylo v autě všechno v pořádku,tak když vezmeš papírovej kapesník a vytřeš s ním trubku na konci,tak by měl bejt čistej.
Bratranec má rumunskou plečku (dustera) 1,5 dci a má vejfuk čistej.
Ve velkým TP je uvedená evropská směrnice podle který bylo auto homologovaný a měřily se u něj emise.
Multivan 6.1 highline 110kw 4motion
Tenére 700

Naposledy změněno: od Vit5. Důvod: Doplnění

DPF-filtr pevných částic 26. pro 2017 23:06 #181398

• jjirka
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 70
Tak se to pokusím co nejvíce zestručnit - Rozdíl mezi motory AXE a BPC nejsou až tak velké - BPC má jiné turbo , vyfukové svody , elektr. EGR ventil se zpětnou vazbou do ř.j. , jiné vstřikovače , jiné žhaviče , DPF filtr a sním související měřiče diferenciálního tlaku , katalyzátor , jinou ř.j. motoru - respektive její SW .

Ale o tohle všechno vůbec nejde , aby vůbec motor mohl pracovat bez DPF - je nutná úprava sw řídící jednotky - a ta je samozřejmě nelegální - právní důsledek zní ..... vozidlo není způsobilé k provozu na pozemních komunikacích

a to samozřejmě i když splňuje emisní normy , protože do limitů se vejde .
Neexistuje nikdo , kdo by tuhle úpravu zlegalizoval !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Myslím , že již existuje pár lidí , kteří mají osobní zkušenost s takhle upraveným autem a cestou do Německa , no a mám dojem , že to nebyl zrovna levný špás . Zpravidla nabídnou dvě možnosti řešení - oprava ve značkovém servisu a nebo likvidace vozidla na vrakovišti - odvoz do ČR bez opravy není umožněn .

A teď něco málo o DPF

Většinou jsou problémy s DPF způsobené v závislosti na způsobu použití auta - tyhle první generace aut s DPF jsou nastavené tak , aby regenerovali při ustálených podmínkách výkonu , rychlosti a otáčkách a to mimo městský provoz ( podmínka rychlosti nad 60 km/h - tomu odpovídá polodálniční provoz aspoň 50/50 v procentech . Jinak následuje větší počet nedokončených regenerací , větší zanesení DPF filtru a sním souvisejících věcí . Tady můžou pomoct servisní regenerace - ale až je to potřeba - nedělal bych je preventivně . Velký problém může způsobit i použití nesprávného oleje - je bezpodmínečně nutné použít oleje odpovídající předepsané normě VW a vykašlat se na prodloužené servis. intervaly .
Docela hodně pomůže preventivní čištění EGR ventilu - četnost čištění je opět závislá na způsobu použití auta - čím větší je procento městského provozu - tím častější je potřeba čištění -u svých zákazníků to mám v průměru nastavené na 30 tis km .
Samozřejmě výrobci zjistili , že takhle nastavené regenerace jsou problém a proto u novějších aut ( např T5 GP ) jsou již regenerace nastavené jinak - a auta regenerují častěji a i při nižších rychlostech a ty nejnovější pomalu co 200 - 300 km .

DPF-filtr pevných částic 28. pro 2017 11:11 #181418

Díky jjirka, super rozepsaný.
VW Multivan T5 GP, 103 kw motor, ori.chip na 125 kw, manuál, rok 2010

Dpf 05. dub 2018 21:30 #183441

• Mippax
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 0
Ahoj ve spolek, chtěl bych se zeptat na DPF filtr u motoru 1.9 tdi 75kw. Jakou má životnost? A jaké je typové označení motorů 1.9 ve kterých se nachází? Nějak jsem to tady nemohl najít. V dohledné době budu T 5 kupovat tak sháním info. Dík Mirek
VW T5 1.9TDI 63KW 2005 248...tkm
Ford Mondeo 2,0 TDDI 66kw 420...tkm - nesmrtelný stroj
Saab 9000 CSE 2,3 Turbo Imola Red - láska na první svezení

Dpf 10. čec 2018 00:26 #186045

• Mippax
  • člen clubu
  • člen clubu
  • Obdržená poděkování 0
Vyřešeno koupí VW T5 63kw. M
VW T5 1.9TDI 63KW 2005 248...tkm
Ford Mondeo 2,0 TDDI 66kw 420...tkm - nesmrtelný stroj
Saab 9000 CSE 2,3 Turbo Imola Red - láska na první svezení

Dpf 24. čen 2019 20:50 #193110

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 225
Ma nekdo zkusenosti s cistenim/regeneracemi DPF filtru? Treba tady popisuji metody:

Kolik stoji novy origo DPF T5 2.5 BPC?

Jen pro upresneni - je to i v tom videu - DPF se zaplnuje bud sazemi nebo popelem. Popel vznikne spalenim sazi. Pokud je DPF zaplneny sazemi da se regeneraci uvolnit, pokud popelem je nutne ho vycistit/vymenit. Popel se v nem vzdy hromadi a zalezi jen na ujetych kilometrech. Hodnota zaplneni ktera je ve VCDS k vycteni v RJ motoru tusim merene hodnoy 068.2 je v podstate jen vypocet - najete km*spotreba*konstanta 0.004562/100 [g]. Maximalni hodnota je 95g. 068.1 je hodnota zapleni sazemi. Snad to popisuju spravne...
VW T5 2.5TDI 128kW BPC 7HM 2008 4motion Multivan Seikel

Dpf 18. srp 2019 16:23 #193936

• covex
  • Uživatel
  • Uživatel
  • Obdržená poděkování 225
Odpovim si aspon castecne sam - novy original DPF stoji 35kKc. Repliky cca 20, cisteni od 8-12tisi +- montaz. Zivotnost DPF je normalne kolem 250000km, samozrejme zalezi na stylu jizdy.
VW T5 2.5TDI 128kW BPC 7HM 2008 4motion Multivan Seikel

Vygenerováno za 0.139 sekund

Login